Фестивалът „Ранно пиле“ 2020 ще покаже филми, вдъхновени от карантината

16.05.2020 | Новини

Специалното тазгодишно издание на Международния студентски филмов фестивал „Ранно пиле“ вече приема филми, заснети по време на или вдъхновени от карантината заради COVID-19. Заявки за участие се подават в специалната платформа на уебсайта на фестивала. Крайният срок е 31 юли 2020 г.

Организаторите от Американска фондация за България искат да провокират младите режисьори да мислят „извън рамките“, да използват всякакви техники и средства за заснемане, да останат любопитни и изобретателни зад затворените врати на домовете си, да си сътрудничат онлайн.

„Ранно пиле“ е създаден през 2005 г. като естествено продължение на Програмата за финансиране на студентски филмови проекти. Оригиналната концепция на фестивала е дело на директора на фондацията Алексей Христов и на проф. д-р Станислав Семерджиев – ректор на НАТФИЗ и изпълнителен директор на CILECT (The International Association of Film and Television Schools).

Още с второто си издание фестивалът става международен. През годините в програмата му са представени над 1400 филма от 84 държави, сред които Австралия, Нова Зеландия, Южна Африка, Бразилия, Бангладеш, Пакистан, Индонезия, Зимбабве, Киргистан, Макао.

Няма такса за участие във фестивала. Наградният фонд е 4400 USD, разпределени в 11 категории. Повече за условията на участие ще откриете ТУК.