Първи стартъп, вдъхновен от „Предприемачи в науката“

11.07.2020 | Новини

Недислав Веселинов – носител на наградата „Предприемач в науката“ на фондация „Карол Знание“, регистрира експериментално конструкторско бюро „Фотоника“. С концепцията за бъдещата компания и нейните проекти той спечели подкрепата на журито в конкурса в края на 2019 г. Това е първият стартъп, вдъхновен от програмата „Предприемачи в науката“, разработена специално за учени.

Недислав Веселинов е докторант във Физическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, инженер-конструктор. Завършил е бакалавърска степен във Физическия факултет, а след това „Самолето и хеликоптеростроене“ във факултета по авиационна техника на Московския авиационен институт.

Със средствата от наградата в размер на 15 000 лв. той започна производството на части за планетариум, проектът за който беше показан по време на конкурса „Предприемач в науката“.

Сред другите планове на амбициозния учен-предприемач са развитие и производство на авиосимулатори. Първият такъв е конструиран и работи в Руския културно-информационен център. Екипът подготвя проект за дистанционно управление от пилотска кабина на безпилотни летателни системи, които могат да се използват в различни сфери.