62 НПО сезираха ЕК за атаката срещу тях в България

21.01.2020 | Новини, Становища

Шестдесет и две граждански организации призовават представители на Европейската комисия (ЕК) да защитят неправителствения сектор в България.

„През последните няколко години гражданските организации в България са обект на атаки, подобни на тези в други страни от Централна и Източна Европа: кампании, очернящи образа на конкретни или групи граждански организации, засилена антиевропейска пропаганда, целенасочена дезинформация по въпроси и теми, свързани с човешки права и ролята на гражданските организации за тяхната защита“, се казва в писмо до вицепрезидентите на ЕК Дубравка Шуица и Вера Йоурова, както и до комисарите за сближаване и реформи, работни места и социални права, правосъдие и равнопоставеност. В документа се посочват конкретни аргументи в подкрепа на това твърдение като организираните кампании срещу Истанбулската конвенция, Стратегията за детето и Закона за социалните услуги.

Българските НПО изразяват надежда, че представителите на ЕК ще подчертаят публично важността на гражданското общество и на гражданските организации като част от него. Те искат също среща в Брюксел, за да обсъдят с ЕК рисковете пред гражданските организации в България, които поставят в риск основни европейски ценности и принципи.

Авторите на писмото настояват също българското правителство да защити пространството за гражданско участие и да се обяви против речта на омразата и всякакви други твърдения, които поставят под въпрос необходимостта от гражданските организации.

Пълния текст на писмото до ЕК можете да видите ТУК.