Разследването „Война за трупове“ с голямата награда „Радостина Константинова“ за 2020 г.

25.05.2020 | Новини

Генка Шикерова стана носител на тазгодишната голяма награда на фондация „Радостина Константинова“ за разследваща журналистика. Тя беше отличена за спряното от бившия й работодател разследване „Война за трупове“ за инсинераторите за мъртви животни. Другите две награди са за Николай Стайков от Антикорупционния фонд за „Липсващите имена по делото КТБ“ и за Теодора Трифонова от бТВ за „Къщи без гости“. Първите две публикации са направени със съдействието на Антикорупционния фонд.

Деветчленното журналистическо  жури с председател Люба Ризова оцени общо 27 силни номинации от столични и регионални медии. Качеството на всички предложени публикации беше много високо и събраните точки за някои от кандидатите бяха близки.

С висока  обществена значимост са представените публикации от Богдана Лазарова (БНТ) за източените милиони от НОИ чрез кухи фирми и продължаващите да действат фирми на убити престъпни босове, на Десислава Ризова (бТВ) – „Твойта кожа“ за убиването на животни с ценни кожи, „Проектът Камчия“ – за руския детски комплекс  в Камчия и „меката сила“ и „Вълкът от София“ за измамите с криптовалута, също на Владимир Йончев от offnews.bg за завод „Стомана“ и водата на Перник, на Таня Петрова от в. „Сега“ за скъпите пейки в София, серията публикации на Мила Чернева и Росен Босев от в. „Капитал“ за пропуските в тол системата.

Силни бяха и предложените за награда публикации на журналистите от регионалните медии – Мариета Димитрова от blagoevgradnews.com и „Биволъ“ за имението на зам.-министър с европейски пари и минерална вода, както и още няколко нейни други публикации, на Петя Михова и Мариан Иванов от Радио Бургас (БНР) за проблеми със старите сгради и градската среда, на Лалка Димитрова от Дарик Радио – Бургас за следствени експерименти.

Победител в конкурса за студентска стипендия на фондация „Радостина Константинова“ тази година е Анина Сантова, III курс във Факултета по журналистика и масова и комуникация на СУ „Св. Климент Охридски“.