„Кауфланд“ е най-зелената компания в България за 2020 г.

05.10.2020 | Новини

„Теленор“ спечели приза в категория „Телекомуникации“, а „Лидл“ – в ритейл сектора

„Кауфланд България“ беше обявена за „Най-зелена компания 2020“ в десетото издание на конкурса „Най-зелените компании в България“ на b2b Media. Отличието беше връчено за целенасочената политика и инвестиции на търговската верига за околната среда. Освен него, „Кауфланд“ получи още шест награди в различните категории на надпреварата: „Зелено събитие“, „Зелена CSR кампания“, „Иновация от рециклирани материали“, „Зелена технология“, „Зелена PR кампания“, „Хранителна индустрия, сектор „услуги“, търговия“.

В последните три години компанията е инвестирала над 16 млн. лв. в енергийна ефективност и опазване на околната среда, работи активно за ограничаване на пластмасата за еднократна употреба, подпомага електромобилността и употребата на щадящи околната среда горива в транспорта и доставките, ангажира се в редица партньорски проекти и програми.

Още един член на БДФ – „Теленор“ получи първа награда в конкурса „Най-зелените компании в България“ – в категория „Телекомуникации“. Компанията беше отличена за своята устойчива екологична политика и практики за опазване на околната среда и борба с климатичните промени.

„Теленор“ реализира дългосрочна стратегия за екологична устойчивост. Целта му е непрекъснато да намалява отпечатъка си върху околната среда. Освен че се грижи
за природата и природните ресурси, компанията повишава информираността и
екологичната култура на служителите си и се стреми да ги ангажира със зелени идеи. Доказателство за положителните резултати от усилията на всички служители в телекомуникационния оператор е реализацията на редица собствени екологични инициативи, сред които е услугата „Върни вземи“. Успоредно с това „Теленор“ участва и в партньорски кампании като #beatEwaste, „Капачки за бъдеще“ и други.

„Лидл България“ стана най-зелената компания в ритейл сектора в нашата страна.  Грижата за околната среда, която веригата полага, намира изражение в конкретни стратегии, програми и мерки в различни области. Една от тях е международната стратегия на Lidl – REset Plastic. В основата си тя цели намаляване на употребата на пластмаса, включително промяна на опаковки и рециклиране, инициативи, свързани с почистването на водни басейни, и разработването на иновации. Като част от REset Plastic, Lidl си поставя две амбициозни цели: да намали съдържанието на пластмаса в опаковките на продуктите от собствените си марки с 20% до 2025 г., както и да направи 100% от опаковките на продуктите от собствените си марки максимално рециклируеми.

Националният конкурс „Най-зелените компании в България” се провежда за десета
поредна година. Целта му е да популяризира най-интересните „зелени“ идеи и
инициативи през изминалата година, както и да мотивира останалите фирми да
инвестират в екологични политики.