„Музей на жената“ отвори врати в София с подкрепата на БФЖ

07.06.2020 | Новини

„Музей на жената. Частна колекция на Алла Георгиева“ отвори врати в къщата музей „Вера Недкова“ към Националната галерия. Изложбата е финансирана в рамките на конкурса за артистични проекти на жени „Всичко (ни) е наред“, обявен през 2019 г. от Български фонд за жените (БФЖ).

Алла Георгиева дава начало на Музея на жената през 1999 г. Колекцията е събирана в продължение на 20 години и продължава да се попълва с нови експонати. Паралелно се извършва проучвателна и изследователска дейност.

Основната тема на този музей е образът на жената, интерпретиран в съвременната сувенирна промишленост, предмети за бита, дрехи, напитки, детски играчки, реклама и дизайн. Колекцията включва визуални обекти, третиращи жената основно като сексуален обект, образци на рекламната индустрия, използваща женското тяло за продаване на различни стоки, съществуващи на пазара предмети, фотографии, специално създадени за музея арт обекти. Най-често подобни обекти използват езика на хумора, поставящ жената в унизително положение.

С подкрепата на Български фонд за жените сбирката на Музея на жената беше обогатена и подготвена за своето първо публично представяне. След експонирането в къщата музей „Вера Недкова“ колекцията ще продължи да търси свой постоянен дом в България и да задава въпроси: постигнахме ли заветното равноправие на половете, имаме ли нужда от феминизъм, каква е „ролята“ на жената днес и можем ли изобщо да говорим за един единствен събирателен женски образ? Въобще – всичко наред ли (ни) е?

Експозицията ще е отворена за посетители до 30 септември 2020 г. на адрес ул. „11-и август“ 2, ІІ етаж.