“Млад благотворител” отличи оригинални ученически идеи

13.08.2020 | Новини

Проектът ”Биогаз за българското село” на ученици от гимназия в Шумен спечели първо място в конкурса „Млад благотворител“. Той вече е в процес на реализация. Целта е малките оранжерии в селата да отопляват оранжерии с биогаз, добит от тор и отпадъци от самите домакинства и ферми.

Второ място журито отреди за ученици от Горна Малина, създали проекта „Здраве от природата“. Те имат свой парцел земя, в който ще отглеждат билки, зеленчуци и плодове. В същото време ще ремонтират пространство в училището, в което ще сложат домакински електроуреди за фрешове, за да привлекат съучениците си към натуралните храни.

Павлина Миладинова от проекта Collect4Life спечели трето място с идеята за засаждане на 60 млади дръвчета със средства от рециклирането на стари телефонни апарати.

Конкурсът “Млад благотворител” е своеобразен индикатор за доброволчески каузи, предприети от ученици. Той насърчава младежите да предприемат свои инициативи, обясни пред радио „София“ Станислава Рашкова, мениджър „Проекти“ на фондация „Благотворител“.

Тази година темите бяха три – „Екология“, „Опазване на музикалното национално наследство“ и „Грижа за деца или възрастни в нужда”. В конкурса участват ученици от 7-и до 12-и клас.

Мисията на фондация „Благотворител“ е да подкрепя развитието и реализацията на млади хора, включително с отпускането на стипендии и еднократни помощи.