„Запознайте се и програмирайте“ популяризира програмирането сред деца и младежи

10.06.2020 | Новини

Граждански организации и читалища с такива проекти могат да кандидатстват за финансиране до 10 септември 2020 г. включително.

Ако искате да вдъхновите интереса на деца и младежи към програмирането; да покажете как идеите оживяват чрез програмиране; да осъществите интересна идея за събитие, което да се проведе по време на Европейската седмица на програмирането, финансиращата програма „Запознайте се и програмирайте“ може да ви подкрепи.

Програмата предоставя финансиране на граждански организации и читалища, които планират да запознаят деца и младежи на възраст от 8 до 24 години със света на технологиите и програмирането по забавен начин. Финансовата подкрепа е в размер на 580 лева за събития, които трябва да бъдат организирани в периода 1 септември – 31 октомври 2020 г. и да са безплатни за участниците.

Такива събития са например хакатони, семинари за програмиране, лекции, филмови прожекции, състезания, вечери на програмирането, курсове по роботика и други в категориите: „Момичета и програмиране!“, „Разбообразие“, „Код за Европа“, „Код за планетата“, „Общността“. Продължителността им трябва да е минимум 90 минути, като е разрешено да бъдат разделени в няколко сесии. Минималният брой участници е 10 човека.

Поради пандемията от COVID-19 през тази година ще бъдат финансирани само виртуални събития.

Тази година организаторите на събития в България имат и нова възможност, а именно могат да получат подкрепа от корпоративен доброволец на SAP, който да асистира при организацията и провеждането на събитието. Всеки, който проявява интерес, може да посочи това във формуляра за участие. В срок от 4 седмици след като изпратят формуляр, кандидатстващите ще бъдат уведомени дали ще получат финансиране и дали е намерен доброволец, който да ги подкрепи при подготовката и реализацията на събитието.

SAP ще отличи най-добрите събития от всички 35 страни – участници в „Запознайте се и програмирайте“ 2020 със специални награди. Петте най-добри събития от всяка от описаните категории ще бъдат представени на заключителното събитие в централата на SAP в Германия.

Можете да кандидатствате до 10 септември т.г. вкл. през официалния сайт на „Запознайте се и програмирайте“, като първо трябва да регистрирате вашата организация ТУК.

Програмата се реализира в редица европейски държави, финансира се от технологичната компания SAP в партньорство с немската организация Haus des Stiftens GmbH. За всяка страна-участник се грижи местна гражданска организация, част от мрежата TechSoup. В България организатор е фондация „Работилница за граждански инициативи“ като български партньор на TechSoup.

Тазгодишното издание на „Запознайте се и програмирайте“ е четвърто по ред. Миналата година чрез 80 организирани събития програмата даде възможност на близо 5000 деца и младежи от 28 населени места в България да развият дигиталните си умения.