„Лидл България“ с инициатива за по-малко разхищаване на храна

23.10.2020 | Новини

„Лидл България“ започва кампания срещу разхищаването на храна. За целта компанията въвежда цялостен подход за управление на темата, който интегрира процесите от внимателното планиране и оптимизация на необходимите количества, през намаляване на цените на хранителните продукти с наближаващ край на срока им на годност и специалното им позициониране в магазините. 30% е намалението на хранителни продукти, чийто срок на годност изтича след няколко дни, а 50% – в последния ден от срока на годност на храната.

Намалените продукти ще са разположени на специално предназначени места за съхранение, обозначени със слогана „Без разхищение – с голямо намаление“. Това ще са напълно годни и безопасни за консумация храни като прясно месо, охладени продукти, хляб и опаковани плодове и зеленчуци. Инициативата има за цел да насърчи клиентите на Lidl към отговорно отношение по темата за разхищението на храна.

Инициативата се подкрепя от Българска хранителна банка (БХБ), с която „Лидл България“ партнира от 2017 г. насам. БХБ е първата организация у нас, която в съответствие с всички стандарти за безопасност на храните събира и складира дарени хранителни продукти с кратък срок на годност, за да ги разпределя сред хора в нужда.

По данни на Евростат за България, предоставени от БХБ, близо 1,6 милиона българи се издържат с по-малко от 413 лв. на член на домакинството. Въпреки това в нашата страна се разхищават средногодишно между 88 и 90 кг. храна на човек, посочва БХБ, като се позовава на изследване на Европейската комисия.