„Книги за смет“ събра близо 5 т пластмасови отпадъци

03.07.2020 | Новини

Кампанията „Книги за смет“ събра близо 5 тона пластмасови отпадъци за броени часове в три български града – Велико Търново, Бургас и Варна. Инициативата се проведе с подкрепата на „Кауфланд България“ на паркингите на магазини от веригата.

Много преди обявения начален час на инициативата нетърпеливи участници се наредиха на дълги опашки пред събирателните пунктове, за да се включат в една от най-мащабните инициативи у нас в подкрепа на рециклирането, която същевременно поощрява четенето. При спазване на всички епидемиологични мерки на 27 юни жители на Велико Търново предадоха близо 1 тон пластмасови отпадъци за рециклиране. Бургазлии събраха близо 2.5 тона. На 28 юни жители на Варна донесоха 1.5 тона пластмаса за рециклиране.

Срещу всеки килограм пластмаса участниците в „Книги за смет“ получиха книга, като тази година те можеха да избират между заглавия, по които са създадени актуални филми – „Война на световете“, „Министерство на времето“, „Анн от фермата „Грийн Гейбълс“, „Доктор Дулитъл“, „Колекционерът на изгубени неща“ и „Ловът“. Всички участници получиха още талон за отстъпка отстъпка за собствени марки продукти на „Кауфланд“ в опаковки с намалено съдържание на пластмаса.

Организатори на  „Книги за смет“ са фондация „Credo Bonum“ и издателство „Smart Books“. Рециклирането на приетите пластмасови отпадъци се извършва от „Екопак България“. След като традиционното пролетно издание на „Книги за смет“ беше отложено заради извънредното положение в страната, за първи път кампанията се състоя през лятото и за втори път на територията на хипермаркети на „Кауфланд“. Освен че предостави места за събитието, компанията осигури и средствата за отпечатване на книгите.

„Кауфланд България“ подкрепя „Книги за смет“ в контекста на своя дългосрочен ангажимент за ограничаване на пластмасата за еднократна употреба, предотвратяване на нейното използване, повече рециклиране и по-устойчиви опаковки. В България Kaufland прилага RЕset Plastic* – стратегията срещу замърсяването с пластмасата на Schwarz Group, част от която е Kaufland. В дългосрочен план „Кауфланд България има за цел да намали употребата на пластмаса с минимум 20% до 2025 г. и да има 100% рециклируеми опаковки на продуктите собствена марка.

Организаторите предвиждат и есенно издание на кампанията, като засега планираните локации са в градовете София и Пловдив.