„Кауфланд България“ спести близо 1000 тона въглеродни емисии за една година

25.10.2020 | Новини

„Кауфланд България“ доставя свежи продукти в каси за многократна употреба вместо в еднократни картонени и пластмасови опаковки. За 2019 г. компанията е транспортирала над 28 милиона килограма плодове и зеленчуци в 100% рециклируеми сгъваеми каси за многократна употреба. По този начин търговската верига е спестила на атмосферата близо 1000 тона въглеродни емисии за една година. Това се равнява на 400 дизелови автомобила по-малко по пътищата.

Калкулацията е изготвена с разработения от немската фондация „Щифтунг Инициативе Мервег“ калкулатор, който изчислява въглеродния отпечатък според използваното средство за доставка. Калкулаторът е създаден на база независимо проучване на немския институт „Фрауенхофер“.

По този повод „Кауфланд България“ получи специален сертификат за намален въглероден отпечатък.  

Според проучване на немската фондацията „Щифтунг Инициативе Мервег“ касите за многократна употреба са най-устойчивото решение във веригата за доставка на свежи продукти. При използването на тези каси се използва 29% по-малко природен газ, консумацията на енергия намалява с 39% и се генерират 95% по-малко отпадъци в сравнение с опаковките за еднократна употреба.

Мярката е поредна стъпка в устойчивата политика на компанията за грижа за околната среда и обществото. Проектите на търговската верига се простират от намаляването на пластмасата до използването на енергийно ефективни технологии и проектирането на нови сгради с мисъл за околната среда.