Втори стартъп, вдъхновен от „Предприемачи в науката“

27.07.2020 | Новини

Стефан Христозов, участник във второто издание на „Предприемачи в науката“ на фондация „Карол Знание“, вече е регистрирал своята компания „Безпилотни системи България“. Докторантът по безпилотни системи от Института по роботика на БАН се е включил с тази идея в програмата и в конкурса.

Стефан Христозов е магистър авиоинженер от Техническия университет – София. С дронове се занимава вече няколко години и през последната се е фокусирал върху интегрирана оценка на риска в системата за управление на безпилотния трафик. Амбицията му е страната ни да участва пълноценно в процеса на създаване на регулации за безпилотните апарати.

Мотивиран от срещите с лекторите в „Предприемачи в науката“ и новите знания, придобити в програмата, Стефан Христозов решава, че трябва да направи и следващата стъпка, като регистрира собствена компания. „След като прецених, че нямам необходимия капитал, не успях да привлека инвеститор, казах си, че е важно да започна работа по моята идея от финала“, разказва авиоинженерът. „COVID-19 ни затвори всички вкъщи, но регламентът изисква обученията да са онлайн, аз имах домейн, присъствие в социалните мрежи, познат съм сред дрон-операторите и реших, че трябва да действам“, добавя той. Така създава платформата за обучение и изпитване и регистрира компанията, която стои зад нея със съдружник от кантора „Ненчев и Янков“.

Амбицията му е проектът да бъде сертифициран като първата онлайн платформа за обучение на дрон оператори. Вече води разговори и с две нидерландски организации за обмен на материали и практики.

Съществено предимство според Стефан е, че и той, и курсистите ще работят онлайн и освен знания, ще получават сертификат за обучението.Така донякъде и COVID-ситуацията е инспирирала процеса на реализация.