Трима лауреати на „Карол Знание“ в Европейската нощ на учените

20.11.2020 | Новини

Като един от асоциираните партньори на Европейска нощ на учените фондация „Карол Знание“ ще представи призьорите си за 2020 г. по време на събитията на 27 и 28 ноември.

В програмата тази година са предвидени инициативи в София, Пловдив, Стара Загора, Русе, Варна, Бургас, Шумен, Велико Търново, Хасково, Ямбол. Част от проектите са планирани като присъствени и включват демонстрации за деца и ученици, срещи с български учени , научни дискусии, подходящи за широката публика, изложби, показващи значението на научните постижения във всекидневието, прожекции на филми, музикални и поетични изпълнения на учени.

Сред онлайн срещите ще бъдат и тези с носителя на докторантската стипендия на фондация „Карол Знание“ и двамата носители на наградата „Предприемач в науката“ за 2020 г.

Ще се представи Владимир Николов – редовен докторант към Националния природонаучен музей при БАН и носител на докторантската стипендия за 2020 г. Темата на дисертационния му труд е „Костна хистология на фосилни гръбначни животни в България“, но работата на терен прави особено интересни изследванията му. Той намира кости на динозаври на 83 млн. години по време на втората палеонтологическа експедиция край Трън. С част от средствата от стипендията успява да финансира и участието си в третата експедиция, когато са намерени фосили от поне два вида динозаври, живели по нашите земи.

Докторантът от Физическия факултет на Софийския университет Недислав Веселинов ще покани зрителите на пътуване в Космоса. Той спечели 15 хил. лв. награда „Предприемач в науката“ и създаде първия стартъп, вдъхновен от програмата „Предприемачи в науката“ на фондация „Карол Знание“. Със средствата започна създаването на планетариум, проектиран от екипа му. Експериментално конструкторско бюро „Фотоника“ има амбицията не само да изгради първия в София планетариум, но да прави такива за по-малки населени места, музеи и училища.

В третата среща гл. ас. д-р Илиян Попов ще „изкачи“ с разказа си Еверест и ще обърне поглед към бъдещето, когато батериите Oxymet ще бъдат в масово производство. В тях ще се налива просто солена вода, ще се използват в медицината, в транспорта и навсякъде, където са необходими екологично чисти батерии.

Трите видеа вижте тук.