Фонд „Обединени срещу COVID-19“ получи 1500 лв. от Великденския крос на „Зелена стъпка“

30.04.2020 | Новини

Хиляда и петстотин лева постъпиха във фонд „Обединени срещу COVID-19“ като дарение от участниците и инициаторите на първото виртуално-реално състезание по бягане в условията на извънредно положение в България. Виртуалният Великденски крос беше организиран от клуб “Зелена стъпка” на 25 април т.г.

„Участието в събието беше безплатно, но всеки можеше да направи дарение. Решихме да преведем събраната сума именно във фонд „Обединени срещу COVID-19“, защото той е отворен към широк кръг от организации, които се борят срещу кризата на различни фронтове; разпределя даренията прозрачно и на конкурсен принцип по обективни критерии. Всичко това е гаранция, че нашите пари ще стигнат до хората, които наистина се нуждаят от тях“, обясни Иван Радев от „Зелена стъпка“.

В надпреварата се включиха над 150 ентусиасти. Всеки от тях пробяга 5 километра по маршрут в своето населено място, след което изпрати резултата на организаторите. Крайното класиране можете да видите ТУК.

В кроса участваха хора от всички възрасти от цялата страна и дори българи в чужбина. „Предимството на този формат е, че за разлика от традиционните състезания, в него могат да се включат хора от всякъде, без да е необходимо да пътуват специално. В един и същи ден участниците бягаха в София, Варна, Пловдив, Русе, но и в по-малки населени места като Шабла, Велики Преслав, Ахелой, с. Марково, с. Оброчище и др. Включиха се и наши сънародници в Страсбург, Брюксел, Виена, Бристол, Принстън, Букурещ“, каза Иван Радев.

Най-бърз беше 20-годишният Владислав Михайлов, който бе избрал да тича покрай новия булевард “Васил Левски” във Варна.Той завърши за 16:51 минути. На второ място се класира Росен Тодоров (Дзвера), на 26 години, който пробяга 5 км край р. Дунав в Русе за 17 минути и 17 секунди. Трети стана 50-годишният Веселин Цочев, който взе маршрута си по софийските улици за 18:07 минути.

При жените с най-добро време е 12-годишната Памела Ени от София (21:39 минути). С по-малко от минута след нея (22:09 мин) „среброто“ грабна 20-годишната Полина Фотева от Дупница, а Стела Петкова, на 39 години от София, е трета с 23:17 минути.

Всички участници бяха задължени да спазват противоепидемичните мерки – да бягат сами или най-много с още един член на домакинството, да носят маски и да не навлизат в парковете, които към момента на състезанието все още бяха забранени. Това принуди бегачите да подходят с въображение, за да намерят подходящи трасета за предизвикателството. Въпреки ограниченията повечето участници останаха доволни:

“Доста яко беше. Аз бягах, където редовно ходя да бягам – нищо различно, освен това, че този път беше със състезателен характер и се насилих, колкото можах. Доволна съм много от днес”.

“Чудесна инициатива, обхванала стотици спортуващи от България, а и не само. Гледам, има такива и от Франция, Румъния. Иначе аз се раздвижих в покрайнините на Велики Преслав, като трасето ми беше съчетание от леки баирчета нагоре и надолу!”

“Аз избрах маршрут край Шабла в посока морето, в който началната точка съвпадаше с крайната (отиване и връщане) – въобще… Треперих им на правилата, да не се самодисквалифицирам случайно…  Бягах изцяло извън населени места по пуст асфалтов път…”

“Ние с Георги тичахме заедно. Отбелязахме рождения му ден с това бягане. Избягахме 22 км за 2:05 ч или 5 обиколки на резиденция Бояна. Беше страхотно! Благодаря ви за предизвикателството!

“Улицата, която избрах, е спасителна за хората, които спортуват редовно. Бях със сина ми и всички ни поздравяваха. Мислех за всички вас, с които се срещаме по събития, за приятелствата, създавани по трасетата и за споделянето на общата ни лудост. Обичам ви, “Зелена стъпка”, и благодаря!”

“Маршрутът ми беше във вилната зона на Варна. Най-хубавото място за бягане – зеленина, чист въздух и гледка към морето!”

“Не спах от вълнение цяла нощ, закачих си номера с кеф, липсваше ми само, че няма по-бързи бегачи, та да се стремя да бягам по-бързо и аз. Благодаря!