Фондации вложиха 118 млн. долара в чистотата на въздуха за 5 години

30.09.2020 | Новини

Между 2015 и 2019 г. филантропски фондации по света са отпуснали поне 118 млн. долара безвъзмездни средства за качеството на атмосферния въздух. Това отчита анализът на глобалното финансиране за качеството на въздуха 2020, изготвен от глобалната инициатива Clean Air Fund.

Здравните фондации са предоставили само 3% от общите дарения за въздуха. Две трети от финансирането е дошло от фондации, фокусирани върху климата и околната среда.

Финансирането за по-чист въздух в световен мащаб е спаднало леко за първи път от поне пет години през 2019 г. Това прави впечатление на фона на значителния ръст през предходните години. Намалението през миналата година се дължи на сериозния спад в САЩ и Китай. Вложенията е увеличават в Европа и Индия. Най-бързо растат даренията за наблюдение на замърсяването на въздуха и установяването на неговите източници – с 57% между 2018 и 2019 г.

155 млн. долара за качеството на атмосферния въздух са осигурили през последните пет години и институции. Безвъзмездни средства са достигнали петгодишен връх през 2018 г. – 67 млн. долара. Рекордът се дължи на голямата финансова помощ от 44,5 млн. долара, предоставена от ЕС на Косово.

Фондациите и институциите трябва да координират помежду си  финансирането в проекти за по-чист въздух, заедно да създават стратегии и да споделят знания за постигане на по-голям ефект, препоръчва Clean Air Fund. Експертите от глобалната инициатива съветват също дарителите и грантополучателите по-ясно да демонстрират положителните резултати от своята работа. По този начин те ще мотивират още донори за проекти в тази сфера.

Девет от 10 човека в света дишат мръсен въздух, констатира анализът на Clean Air Fund. Според документа подобряването на качеството на въздуха е възможност за постигане на множество цели за развитие: по-чистият въздух води до по-здрави граждани, живеещи в по-справедливи, устойчиви и продуктивни общества. В същото време постигането на чист въздух е глобално предизвикателство, справянето с което се нуждае от значително и трайно финансиране от всички видове донори.

Целия анализ можете да видите ТУК.