Фонд ще помага в борбата срещу домашното насилие по време на пандемията

26.05.2020 | Новини

Български фонд за жените, с подкрепата на Български дарителски форум и фондация BСause, създава спешен Фонд за борба с домашното насилие в условията на пандемия от COVID-19. Той ще подкрепя жертвите на домашно насилие и техните деца, като подпомогне организациите, които предоставят юридически, психологически и социални услуги на жертвите на домашно насилие, управляват кризисни центрове за настаняване, консултативни центрове и мобилни услуги в цялата страна.

Проучване, направено от Български фонд за жените, показа, че тези организации продължават да работят, но са изправени пред големи и съвършено нови трудности. Случаите на насилие нарастват. Само за един месец обажданията за домашно насилие на Горещата линия за деца 116 111 са скочили с 370. А от началото на извънредното положение осем жени загубиха живота си от ръката на своя партньор.

Местата в приютите не достигат. Освен това в кризисните центрове за жени е необходимо изграждане на помещения за карантиниране на новопостъпилите, има нужда от допълнителни часове работа на психолози и юристи. Нарастват потребностите от бързи тестове, дезинфектанти и предпазни средства срещу заразата.

В същото време голяма част от пострадалите, които търсят помощ, са в крайна мизерия и невъзможност да купят за себе си и децата си най-необходимите храни, лекарства и предпазни средства. Те се нуждаят от спешна хуманитарна помощ за оцеляване не само през първите месеци от кризата, но и след края на извънредното положение.

Сред първите организации, които отправиха апели за помощ, са тези във Варна, Горна Оряховица, Димитровград, Дупница, Перник, Пловдив, Русе, София, Търговище и Хасково. Всички те имат дългогодишен опит като лицензирани доставчици на услуги за жени и деца – жертви на насилие, и имат успешно реализирани проекти.

Три компании и една фондация вече се включиха с целево дарение и подкрепиха инициативата в помощ на жертвите на домашно насилие. Това са: Bеiersdorf / NIVEA, EasyPay, Experian и фондация „Лъчезар Цоцорков“. Каузата ще търси подкрепа и от индивидуални дарители.

Всеки, който желае да подпомогне спешния Фонд за борба с домашното насилие, може да го направи чрез дарителски SMS с текст DMS SILA на кратък номер 17 777 за всички мобилни оператори, чрез Платформата.бг или чрез дарение по сметка или с карта през сайта на Български фонд за жените.

Български фонд на жените ще удвои всички индивидуални дарения, направени по каузата в Платформата.бг. Набраните средства ще бъдат поетапно разпределяни към най-нуждаещите се организации, като решението за това ще бъде вземано от експертен съвет с представители на трите организации – инициатори на фонда, и корпоративни дарители.

Набраните дарения ще подкрепят следните спешни нужди:

. тестване на новопостъпилите в кризисните центрове за COVID-19;

. обособяване на помещения за временна карантина преди постъпването;

. защитни облекла, лични предпазни средства (маски, ръкавици, шлемове) и препарати за дезинфекция;

. лекарства, витамини, медицински стоки от първа необходимост;

. допълнителни часове работа на психолози и юристи в центровете поради увеличаването на търсената помощ и по-тежките случаи, които изискват незабавна защита;

. временно настаняване в хотел при липса на свободни места в кризисните центрове;

. увеличаване на мобилните услуги, за да се достигне до малките населени места;

. обезпечаване с базисни технически средства за онлайн консултации;

. таблети и лаптопи за децата, настанени заедно с майките си в услугите, за да могат да продължат да учат дистанционно;

. спешна хуманитарна помощ за жени и децата им, които не разполагат с доходи и не получават издръжка (пакети с храна, лекарства, хигиенни материали);

. допълнителни легла, монтиране на прегради и спешно дооборудване на помещения;

. образователни материали и игри за децата на жените, настанени в центровете, които сега нямат възможност да играят много навън.