Пет центъра получиха помощ от Фонда за борба с домашното насилие

20.06.2020 | Новини

Спешният Фонд за борба с домашното насилие в условията на COVID-19, обявен в края на май, разпредели първите дарения. Пет организации, които управляват кризисни и консултативни центрове в цялата страна получиха средства, които се събират с помощта на корпоративни и индивидуални дарители.

Набраната финансова помощ се изразходва в подкрепа на жертвите на домашно насилие и техните деца, като се разпределя към организациите, които предоставят юридически, психологически и социални услуги на жертвите на домашно насилие, управляват кризисни центрове за настаняване, консултативни центрове и мобилни услуги в цялата страна.

Средствата ще бъдат изразходвани за закупуване на бързи тестове, дезинфектанти и предпазни средства, необходими за овладяването на епидемията от COVID-19; за храни и лекарства; за допълнителни часове работа на психолози и юристи поради нарасналите случаи на домашно насилие; за базисни технически средства за осъществяване на онлайн консултации през виртуални платформи; за изграждане на помещения за карантиниране на новопостъпилите. Ще бъдат осигурени също хуманитарни пакети, съдържащи храни, лекарства и предпазни средства за най-нуждаещите се семейства след тяхното настаняване в кризисен център или по време на работата с тях в консултативните центрове.

Фондът за борба с домашното насилие е създаден по инициатива на Български фонд за жените с подкрепата на фондация BCause и Български дарителски форум. До момента фондът е набрал 30 000 лв. от корпоративни дарители – компаниите Bеiersdorf / NIVEA, EasyPay, Experian България и фондация „Лъчезар Цоцорков“. От индивидуални дарения до момента са събрани общо 15 293 лв.

В края на кампанията, която приключва на 30 юни т.г., Български фонд за жените ще удвои средствата, набрани в Платформата.бг.

Освен набраната финансова помощ, редица фирми и индивидуални дарители решиха да подкрепят каузата с непарични дарения:

. „Филип Морис България“ дари ваучери за храни на стойност 3700 лв. Те бяха разпределени към организациите, които оказват хуманитарна помощ и раздават хранителни пакети на жените жертви на домашно насилие.

. „Кауфланд България“ дари три лаптопа и един таблет на фондация „Асоциация Анимус“ и управлявания от нея кризисен център в София, за да могат децата на настанените да продължат да учат по време на извънредната ситуация.

. Био мандра „Руката“ дари кисело мляко на кризисния център в София.

Каузата продължава да набира дарения от индивидуални и корпоративни донори, за да помогне и на останалите организации, които управляват центрове в подкрепа на жертвите на домашно насилие в градовете Горна Оряховица, Търговище, Пловдив, Перник и Варна. Целта е да се съберат още 20 000 лв.

Можете да дарите:

. в кампанията в Платформата.бг,

. чрез дарителски SMS с текст DMS SILA на кратък номер 17 777 за всички мобилни оператори,

. на сайта на Български фонд за жените чрез дарение по сметка или с карта,

. на каса на EasyPay в цялата страна на КИН 4236895688.