Спешният фонд за борба с домашното насилие събра над 73 000 лв.

02.07.2020 | Новини

Спешният фонд за борба с домашното насилие в условията на COVID-19 успя да набере 73 192 лв. от корпоративни и индивидуални дарения. Средствата ще бъдат разпределени сред кризисните и консултативни центрове в цялата страна, които предоставят психологически, юридически и социални услуги на жертви на домашно насилие и техните деца.

Фондът беше създаден през май от Български фонд за жените в партньорство с Български дарителски форум и фондация BCause.

Инициаторите благодарят на всички корпоративни дарители, с чийто общ принос бяха събрани 41 296 лв. Това са компаниите Biersdorf/ NIVEAEasy PayExperian БългарияMelonProgress и фондация „Лъчезар Цоцорков“.

Общата сума надхвърли 73 000 лв. и благодарение на стотиците индивидуални дарители, които подкрепиха кампанията в Платформата. бг, на сайта на Български фонд за жените, чрез SMS на кратък номер 17 777 с текст DMS SILА и на касите на EasyPay в цялата страна.

Българският фонд за жените удвои сумата, събрана от индивидуални дарения в Платформата.бг  (13 062 лв.) и така тя стана 26 124 лв.

Първите набрани средства вече бяха разпределени към пет организации в средата на юни. Предстои разпределянето и на останалите събрани средства спрямо  потребностите, обявени от останалите организации в страната.

Освен с набраната финансова помощ, дарители се включиха в каузата и с непарични дарения и продукти. „Филип Морис България“ дари ваучери за храни на стойност 3700 лв. Те бяха разпределени сред организациите, които оказват хуманитарна помощ и раздават хранителни пакети на жените жертви на домашно насилие. Био мандра „Рукатка“ дари кисело мляко на кризисния център в София.

Осъществени бяха нови партньорства с корпоративни дарители, които ще подпомогнат работата на центровете за подкрепа на жертвите на домашно насилие в следващите месеци.