Силвия Костова: Чрез дарителството променяме средата към по-добро

15.10.2020 | Дарителите от първо лице, Новини

Пощенска банка инвестира в обществото с убеждението, че дългосрочната устойчивост на бизнеса е неделима от позитивното обществено развитие. Проектите, които отличават банката в сферата на дарителството и корпоративната социална отговорност през годините, са кампанията за финансова грамотност “Финанси по ноти”, благотворителното щафетно бягане Postbank Business Run, вътрешната програма за екологично отговорно поведение “Зелени заедно” и поредица зелени инициативи под името „Зелени истории на открито“, участието в международната инициатива PARKing Day, партньорства и менторства с висши учебни заведения, подкрепа за предприемачеството и растежа на бизнеса…

„През изминалите месеци Пощенска банка не промени дарителския си фокус и политика на корпоративна социална отговорност, която развиваме от години – разказва Силвия Костова, началник управление „Корпоративни комуникации и маркетинг“. Пандемията от COVID-19 обаче фокусира усилията ни върху здравето на служителите и клиентите ни и върху дарителство в подкрепа на спешни здравословни и социални проблеми: болниците, лекарите, които и сега продължават да са на първа линия, училищата и децата, които имаха нужда от подкрепа, за да приключат успешно учебната  година“.

Как кризата с COVID-19 повлия на социалните инвестиции и дарителските Ви политики?

Още с началото на извънредното положение пренаредихме приоритетите си и дарихме средства на специализираната болница за активно лечение по акушерство и гинекология „Майчин дом” за закупуване на предпазни облекла, висококачествени предпазни маски, дезинфектанти и редица други медицински консумативи, необходими за предпазване на медицинските екипи на лечебното заведение. Малко след това подкрепихме и УМБАЛ „Света Екатерина” в София и МБАЛ „Хаджи Димитър” в Сливен. Банковите служители, които също сме „на първа линия”, направихме тези дарения с благодарност към здравните работници за професионалното им себеотрицание и грижите, които полагат.

Осигурихме 30 компютъра, необходимите за тях монитори и нужните аксесоари за ученици в неравностойно положение от Средно училище „Иван Вазов“ в град Мездра, защото образованието е ценност, от която не трябва да се лишаваме. Нека не забравяме, че децата са нашето бъдеще. Продължихме и своята дългогодишна подкрепа за деца в неравностойно положение в Казанлък, както и за възрастни хора в Русе.

Твърдо вярваме, че в такива моменти единствено взаимната подкрепа дава нужните сили да продължим напред и да се справим с предизвикателство от такъв мащаб. Дарителството не е еднократен жест, а дългосрочен ангажимент, дълг и сила, които можем да използваме, за да бъдем полезни.

Имате ли нови приоритети и проекти, избрани вследствие на кризата?

Изправени сме пред предизвикателство, което изисква конкретни действия за подкрепа сега, а не в бъдеще време, затова ние продължаваме да сме активни и да подкрепяме бизнеса, хората, екипа си, както и да развиваме различни CSR проекти в сфери като образование, спорт, екология и корпоративно дарителство. Подкрепяме децата и младите хора в тяхното развитие и  талантите им. Пощенска банка е партньор на предприемачите у нас, за да постигнат по-голям бизнес растеж, като работим успешно в тази посока вече втора поредна година с екипа на Endeavor България. Подкрепяме проекти на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН, SoftUni, спортен клуб „Бегач“, Националната търговско-банкова гимназия, Природен парк „Витоша“. Включихме се в  националната кампания „Моята професия – моето бъдеще“ и много други. Не сме променяли фокуса си, но го надградихме и разширихме.

Вярвам, че партньорството между бизнеса и образованието гарантира добрата реализация и създаването на среда за развитие на иновативни идеи. Във времена, в които всички сме изправени пред непознати досега предизвикателства, нашите съвместни действия в тази посока са още по-необходими.

Служителите ни са нашата сила в реализирането на всички наши дарителски инициативи, идеите за голяма част от тях идват от екипа и това ги прави още по-ценни. Развиваме и своя вътрешна дарителска инициатива „Заедно“, с която колеги помагаме на колеги със животозастрашаващи здравословни проблеми. През годините служителите на Пощенска банка са и редовни дарители на Националния център по трансфузионна хематология и участват в акции за кръводаряване, които се организират и провеждат в Централния офис.

Какви са вашите прогнози за дарителството в близко бъдеще – месеци, дори година?

Дарителството не е странична дейност на компаниите, а необходим елемент, който притежаваме и използваме, за да помагаме в дългосрочен план. Смятам, че това ще продължи и в бъдеще, като ще има още по-голямо значение. Не можем да говорим за промяна с месеци или година, защото ситуацията се променя бързо и умението да се променяме със същото темпо е важно.

Дарителството е инструмент, чрез който можем да влияем на средата, в която сме, и да я променяме към по-добро. В крайна сметка, до голяма степен дарителството през тези трудни за всички месеци показа и зрелостта на обществото.

Надявам се, че компаниите ще продължат да инвестират не само в текущите нужди, но и в развитието на средата, обществото, предприемаческата екосистема, дигитализирането на услугите, което е допълнително удобство и всички видяхме, че е важно.

А страховете и надеждите Ви по отношение на дарителството?

Трябва да инвестираме в добри каузи, качествени проекти и да се отчитат ясни резултати. Ние сме банка, за нас доверието е ключов фактор. Изключително важно за стимулиране на дарителството е, да има прозрачност в набирането и изразходването на средствата, както и компаниите да изискват прозрачност и ясна отчетност за дарените средства, които правят.

На измерването на дарителството в цифри все още у нас се гледа като на самохвалство, което не е така на световно ниво. Зад цифрите стои подкрепа, която е нужна за някого в този момент. Не е необходимо да се създава „шум“, но е важно повече хора и компании да научат за каузите, да последват добрия пример, за да го направят устойчив.

Надявам се, че и медиите ще бъдат по-активни при комуникирането на дарителството и популяризирането на добрите каузи и личния пример, защото това вдъхновява и други. За съжаление, в България все още се наблюдава много голяма резистентност към отразяването в медиите на дарителски инициативи. В международен план медиите са доста по-отворени за подобна информация. В последните месеци видяхме промяна и у нас в тази посока и се надявам тя да продължи.

Кризата ни направи по-сплотени, хората се почувстваха съпричастни към различни каузи, не само със средства, но и с време и собствени усилия. Научихме децата си, че дарителството е ценност. Ангажираността на служителите в компаниите към различни каузи и проекти се увеличи. Всичко това е положително.