Кристина Иванова: Подкрепата е ценна, когато е устойчива и навременна

10.09.2020 | Дарителите от първо лице, Новини

TELUS International Europe  е компания, cпeциaлизиpaнa в пpeдocтaвянeтo нa ycлyги зa ayтcopcинг нa бизнec пpoцecи. През 2015 г. компанията основава фондация „Обществен борд на TELUS International“ в България, чрез която оказва ежегодна финансова подкрепа за проекти на неправителствени организации на стойност 100 000 щатски долара. До момента са финансирани 120 проекта на обща стойност близо 1 милион лева.

Всяка година компанията провежда и традиционните си доброволчески дни TELUS Ден на Подкрепа, насочени към подобряване на средата, в която живеем.

В отговор на кризата, породена от COVID, Общественият борд на TELUS International в България реши тази година да подкрепи социално значими проекти в помощ на общностите, засегнати от пандемията.

Кристина Иванова, вицепрезидент „Операции“, TELUS International Europe в България, разказва повече за промените в политиката на фондацията при подкрепа на важни обществени каузи.

Какво промени кризата във Вашата дарителска политика?

За нас като компания, чиято обединяваща философия е „да даваме там, където живеем“, винаги е било важно подкрепата ни към социално значими каузи да бъде навременна и устойчива. Поради тази причина организираме не само много доброволчески събития като TELUS Ден на Подкрепа, но вече 5 години подкрепяме социално значими проекти чрез Обществения борд на TELUS International в България“.

В ситуацията, свързана с разпространението на COVID-19 и икономическите последствия, счетохме, че подкрепата ни към обществото трябва да бъде максимално устойчива и да отговаря на настоящата обстановка. Затова решихме тази година чрез Борда да финансираме проекти в подкрепа на общностите, засегнати от COVID-19.

Как Общественият борд промени насоките и работата си сега?

Знаете, Общественият борд на TELUS International  осъществява обществено полезна дейност в почти всички локации, където компанията оперира. Спецификата при вземането на решения за подкрепа на важни обществени каузи и проекти е в ръцете на водещи обществени личности, едни от най-изтъкнатите лидери в сферата, в която работят. Експертизата и доверието, което те имат сред обществото, са гаранция, че Общественият борд ще направи най-правилните избори за това кои решения на един или друг обществен проблем са ефективни и навременни. Традиционно подкрепата ни е в сферите на здравеопазването, образованието и околната среда.

В последната обявена от Борда покана за кандидатстване разширихме фокуса на подкрепа, така че да е към проекти, които имат положителен ефект върху значителен брой хора или групи, засегнати от COVID-19. Важно условие бе организациите да могат да стартират работа по проектите до 1 октомври тази година, за да бъде помощта ни навременна. Освен това, увеличихме максималната сума за  финансиране от 9 000 лв. на 15 000 лв. за  проект.

Екипът ни „Корпоративна социална отговорност“ проведе онлайн уъркшоп, за да отговори на въпроси на неправителствените организации и допълнително да улесни процеса на кандидатстване. Искахме да сме максимално полезни за тях. Интересът бе изключително голям – капацитетът за участие се запълни за 24 часа. В рамките на двете отворени покани за кандидатстване тази година бяха подадени 244 проекта. Общественият борд подкрепи осем от тях, които финансира с общо 95 663 лева. Следващата покана за кандидатстване ще обявим през есента, като по този начин за 2020 г. Общественият борд на TELUS International в България ще разпредели общо 170 000 лв. към социално значими проекти.

Какъв тип проекти избра Бордът? Защо именно тези каузи са важни?

Приоритет в оценката на Борда са ефективността на проектите, положителното им въздействие върху местните общности и възможността решенията, които предлагат, директно да бъдат от помощ в ситуация на пандемия. Има проекти, свързани с превенция от домашно насилие (което, знаем зачести в ситуация на изолация), подкрепа за развитие на дигитално образование за хора с различни възможности, за да могат да се реализират по-успешно на пазара на труда и други. Проектите адресират настоящата ситуация и целят решение на реални проблеми.

Какви, според Вас, ще бъдат дарителите и социалните инвестиции след кризата?

Ситуацията е безпрецедентна както за България, така и в глобален мащаб. Covid-19 и извънредното положение създадоха много промени в заобикалящата ни среда. В момента е трудно да се правят прогнози, включително и в тази посока. Смятам, че компаниите ще подкрепят проекти, които адресират конкретни, реални проблеми, ще бъдат по-гъвкави, както и ние направихме с финансирането от Обществения борд.

Много вероятно е дарителството да бъде ориентирано повече към сферата на здравеопазването – именно в тази област да бъдат насочени и голяма част от социалните инвестиции.

Големият Ви страх по отношение на дарителите и дарителството? И надеждите ви?

Не бихме го нарекли страх, по-скоро предизвикателство. Свързан е с това дали набраната инерция за подкрепа на най-уязвимите, която наблюдаваме  в момента, свързана със сегашните обстоятелства, ще се запази. Силно се надяваме това да стане дългосрочна концепция за социална отговорност на повече компании, да се затвърди като нагласа и у хората. Ние лично имаме силни традиции в това и със сигурност ще продължим да изпълняваме мисията си – „да даваме там, където живеем“.


Над 43 млн. лв. са дарени в България от средата на март досега, показва анализът на Български дарителски форум. Това е ясен знак, че всички ние сме склонни да търсим нови решения на проблемите, с повече въображение, смелост, щедрост и емпатия.
Сигурни сме, че в бъдещето след COVID-19 потребността от дарителска подкрепа ще е още по-осезаема.
Затова си заслужава да чуваме гласа на дарителите от първо лице.
В поредица интервюта Български дарителски форум представя аргументите им за изборите, които правят – сега и в несигурното „след това”. 
                                                                                                                                                                  Автор: Български дарителски форум