Илияна Захариева: Технологиите все повече помагат в дарителството

09.06.2020 | Дарителите от първо лице, Новини

A 1 е сред компаниите, които реагираха буквално за дни на нуждите, свързани с COVID 19. В период на безпрецедентна социална изолация телекомът подкрепи клиентите си да останат безопасно вкъщи. Предостави безплатно над 200 ТВ канала, 10 000 МВ високоскоростен интернет, а също и безплатни минути и мегабайти за клиентите в роуминг. Осигури и безплатен мобилен трафик до образователната платформа Уча.се, както и безплатно решението за онлайн конференции Eyeson. Стартира също безплатно мобилно приложение за превантивна защита от телефонни измами – A1 Guard, в подкрепа на възрастните хора, които са най-уязвими към измами. Всички тези инициативи компанията реализира под името „Дигитална солидарност” и те са свързани с основния й фокус – подобряването на дигиталния начин на живот.

Телекомът дари и 220 000 лв на Александровска болница за закупуването на първите 5 аспиратора.

„Кризата трансформира всичко! – усмихва се Илияна Захариева, директор „Корпоративни комуникации“ на А1 България – Досега предимно говорихме за дигитализация, сега на практика видяхме как това се случва много бързо и разбрахме силата на технологиите”. Илияна е на тази позиция от 2014 г.  Съществена част от работата на нейния екип са програмите за корпоративна социална отговорност. С нея говорим за реакциите на телекома във време на криза,  както и какво променя епидемията в социалната отговорност на компанията.

Как избирате каузите си сега?

Винаги сме били ангажирани с подобряването на дигиталния начин на живот. Видяхме как той стана още по-важен, когато на много от нас се наложи да останем в домовете си за дълъг период от време. Макар че през годините сме инвестирали в много и различни каузи, вече подкрепяме основно такива, обвързани с нашия бизнес – дигитално образование, безопасност в интернет, иновации.

Сега, като поглеждаме назад, се убеждаваме, че пътят ни е бил правилен. Кампанията ни за дигитална солидарност обединява практически грижата ни за клиентите и за обществото.

Конкретните предизвикателства, които коронавирусът постави пред нас обаче, са наистина безпрецедентни и засягат сфера извън обичайната дейност на А1 – здравеопазването. Затова ние съгласувахме дарителските си инициативи с Министерството на здравеопазването (МЗ).

Стараем се да помагаме конкретно, там където нуждата е най-голяма. Когато се говореше за остър недостиг на респиратори, закупихме 5 на стойност над 220 000 лв. за Александровска болница в София. Това действие беше съгласувано както с МЗ, така и с ръководството на самата болница.

Благодарение на кампанията ни за дигитална солидарност дарихме респиратории на болниците в Добрич, Силистра и Монтана. Тези градове обаче не са избрани произволно от нашия екип. Дарението отново се координира с МЗ и със съответните болници, доверихме се на преценката на експерти и насочихме усилия в решаване на конкретни проблеми.

 Как сега вземате решенията за подкрепа?

Активната дигитализация е част от глобалната посока на компанията, така че още в началото на кризата естествено обединихме всички инициативи в това направление чрез кампанията „Дигитална солидарност”.

Другото – директната подкрепа, е откликването на обществената нужда. Както в случая със закупуването на респираторите за Александровска болница, впоследствие  – и за общинските болници в Добрич, Силистра и Монтана.

Ние сме публична компания, листната на борсата, със седалище в Австрия. Решения за спонсорства и дарения се разглеждат на групово ниво – в централата ни във Виена и често по процедура отнемат месец. Сега обаче стана буквално за дни – с решение на управителния ни съвет тук и одобрение от Виена.

Какви, според вас, ще бъдат дарителите след кризата?

В тази нова и кризисна за всички ситуация видяхме много положителни примери. Хората са готови да откликват на нужда съвсем реално. Дарителството може да бъде лесен и удовлетворителен акт. Освен че светът стана по-дигитален и самият акт на дарителство вече става дигитален. Виждате как всеки може да помогне за избрана от него кауза само с помощта на своя смартфон, с един смс, с един бутон на клавиатурата… Ще ви дам отново пример за начина, по който действахме във връзка с COVID-19 кризата. Още през март обявихме две големи дарителски инициативи. Първо – за всяка сметка, платена през мобилното ни приложение и през онлайн портала Моят А1 на А1.bg, дарявахме по 1 лев. Също така, за всяка трансакция през дигиталния ни портфейл А1 Wallet, отделяхме сума, равна на 1 процент от стойността ѝ. Със събраните средства закупихме  дихателните апарати за болниците в Добрич, Силистра и Монтана.

Тези кампании имаха две страни. От една – те призоваваха хората да предприемат определено действие, за да дарят. Но в същото време ние ги улеснявахме в техния собствен живот – всички имат възможност да платят задълженията си или да извършат трансакции, без да напускат сигурността на дома си.

С тези платформи практически печелят и тези, които имат нужда от средства, и самите дарители. И за двете страни животът става една идея по-лесен, в иначе доста напрегнато време. Именно това е нещото, което може да промени цялостните нагласи на обществото и да въвлече в нови каузи хора, които търсят подкрепа.

Смятам, че ще има все повече и по-лесни, но и нещо много важно – по- прозрачни,  начини за подкрепа на каузи, с помощта на технологиите и хората ще виждат пряк и бърз резултат от дарителските жестове.

А имате ли страховете, свързани с кризата и как тя ще се отрази на дарителството?

Основателен страх е, че бюджетите на компаниите ще намалеят  – за реклама, за комуникация, за назначения на нови хора, за капиталови инвестиции. Ясно е, че бюджетът с който една компания тръгва в началото на тази година, вече е неизпълним. За съжаление ще има свиване и на бюджетите, дори и не драстично, за дарителство и CSR. Това обаче може да бъде компенсирано с повече усилия в посока ангажираност на служителитe.

И така естествено преминаваме към надеждите ви за дарителството?

Именно. Кризата отключи доброволческото начало във всеки от нас. Например ние бяхме почнали да работим по увеличаване на дарителството по ведомост. Смятам, че ще можем да удвоим служителите, които даряват чрез този механизъм до края на годината

Обсъждаме много активно всякакви възможности за професионално доброволчество. При нас има изобилие от хора, силни в различни сфери – маркетолози, рекламисти, счетоводители, инженери… Кризата стимулира друг тип креативност за използване на вдъхновението сред служителите. В платформата ни за вътрешни комуникации служителите са много активни, непрестанно възникват десетки идеи какво още да направим.

Второто е по-прагматично и е свързано с „възвръщаемостта“ на дарителството. Сигурно звучи малко странно, когато говорим за дарителство, но всяко бизнес предприятие иска да има някаква възвръщаемост без значение какво прави. При дарителството това се изразява под формата на медийно внимание и справедливо отразяване. До скоро беше предизвикателство някоя медия да обърне внимание на компания-дарител, но с пандемията и това се промени към по-добро. Надявам се, че и тази промяна ще се окаже трайна и ще стимулира компаниите и техните служители да бъдат още по-отговорни.

И разбира се, другата ми надежда е тази, която формулирах и като перспектива – че технологиите ще „раждат” все повече нови, модерни, удовлетворени и търсещи прозрачност и ефект дарители.


Над 40 млн. лв. са дарени в България от средата на март досега, показва анализът на Български дарителски форум. Това е ясен знак, че всички ние сме склонни да търсим нови решения на проблемите, с повече въображение, смелост, щедрост и емпатия.
Сигурни сме, че в бъдещето след COVID-19 потребността от дарителска подкрепа ще е още по-осезаема.
Затова си заслужава да чуваме гласа на дарителите от първо лице.
В поредица интервюта Български дарителски форум представя аргументите им за изборите, които правят – сега и в несигурното „след това”.
                                                                                                                                                                              Автор: Български дарителски форум