Емилия Ръткова: Компаниите ще продължат обществените си ангажименти

06.08.2020 | Дарителите от първо лице, Новини

AVON устойчиво инвестира в две каузи: битка с рака на гърдата и подкрепа за жени и момичета, преживели домашното насилие. Благодарение на непрестанните усилия, които влага за решаването на тези проблеми, информираността по темите нараства, жените по-лесно и навреме търсят помощ. След години инвестиция в превенция и профилактика на рака на гърдата, сега компанията подкрепя и партньори, които работят за терапия и рехабилитация на жени, преживели тежката диагноза. Търси и различни, отговарящи на новата ситуация начини, да подпомогне другата си значима кауза – битката с домашното насилие.

„AVON е компания, която поставя социалната ангажираност и подкрепата за жените и местните общности в основата на всяко свое действие и политика” – разказва Емилия Ръткова, мениджър „Комуникация и активация“ за AVON България, Албания и Македония. От тук тръгва и разговорът ни за посоките и промените в политиката на компанията по отношение на социалните инвестиции в последните месеци.

Промени ли и как кризата с COVID-19 CSR политиката Ви?

Кризата с Covid-19 промени изцяло реалността за всички, както в личен план, така и в бизнеса ни. Неизбежно е. Научихме се да живеем и работим в една нова действителност, която дойде със своите огромни проблеми и рискове, но донесе и възможности. С началото на кризата наш водещ приоритет беше да се погрижим за служителите на компанията и хилядите ни представители, да им гарантираме спокойствие, безопасност и да покажем, че винаги могат да разчитат на нас.

Съвсем естествено беше да преосмислим и дарителските си политики, така че да помогнем в този критичен момент. Още в началото на кризата ние дарихме хигиенни продукти за медицинските лица на първа линия. Насочихме подкрепа към медиците и болници, защото това беше естественото, отговорното решение в този момент.

Но продължихме да водим политиката си на социална отговорност в посоката, която държим от години – за подкрепа на жени и най-женските каузи. Реализирахме дарение от 40 000 лв. към партньора ни фондация „Една от 8“ за битката с рака на гърдата и увеличихме подкрепата си за борбата с домашното насилие, тъй като в условията на карантина, рисковете за жените в такава ситуация станаха още по-големи.

А стартирахте ли нови партньорства през изминалите месеци и ако – да, защо?

По-скоро разчитаме на партньори, с които сме работили и предишни години в други кампании и вярваме на тяхната експертиза и опит. С помощта на Български фонд за жените и Български дарителски форум реализирахме дарение от почистващи продукти на стойност 35 000 лв. за организации в цялата страна (кризисни центрове и неправителствени организации, които се борят срещу насилие, основано на пола). Направихме парично дарение в размер от 13 000 лв. на кризисен център SOS във Варна.

Сега, когато острият пик на кризата отмина, но пред всички стои една несигурност по отношение на ситуацията и новите нужди, продължаваме да сме в контакт с нашите партньори. Вярваме, че те ще ни съветват къде да насочваме усилията си, защото държим да помагаме там, където нуждата е най-голяма.

Бихте ли очертали някакви прогнози за дарителството и корпоративната социална отговорност в близко бъдеще?

Изключително позитивна съм. Наистина ако тази пандемия донесе нещо положително със себе си, то е усещането, че заедно сме силни и можем да се справим с всичко, стига да сме обединени. Но, ако трябва са споделя едно опасение, което имахме и ние, планирайки инициативите си до края на годината, е потенциалното привикване на потребителите с призивите за дарителство, пренасищането им и настъпване на умора за участие. Тъй като ние продължаваме кампаниите си в подкрепа на битката с рака на гърдата, имахме притеснения, че може би хората, дали цялата си енергия и ресурс за битката с Covid-19 и последствията му, няма да имат сили да подкрепят други кампании. Знаете, ние разчитаме, че клиентите, които разпознават нашите каузи като значими, купуват продукти, обвързани с тях, и така практически   ние умножаваме подкрепата си. Но засега не наблюдаваме такава тенденция, така че може би тези опасения са неоснователни. Хората подкрепят каузи, в които вярват, когато виждат, че има промяна и въздействие, когато всичко е прозрачно и проследимо. Смятам, че ще продължат да ни подкрепят.

Не бих се ангажирала с точни прогнози в тази динамична ситуация, но мога да изразя надежда на база на тази огромно мобилизация на бизнеса, която се видя по време на пандемията. Вярвам, че усилията в подкрепа на обществото от страна на частния сектор ще продължат и даже ще се увеличат, за да се преборим и с последствията от тази криза. Положителна промяна по отношение на дарителството се видя и в медийното отразяване – медиите започнаха открито да споменават компаниите дарители, а не традиционното „голяма козметична компания“. Проблемът с медийното отразяване на добрите практики и КСО инициативите е отдавна, но може би тази ситуация ще покаже на медиите, че няма нищо страшно, а напротив – хората трябва да знаят кои бизнеси са отговорни, за да подкрепят тях като отговорни консуматори.

По отношение на нашата политика – ние ще продължим да инвестираме в двете ни дългогодишни каузи, които са каузи на компанията и на глобално ниво – борбата с рака на гърдата и с насилието, основана на пола. Разбира се, винаги при нужда и възможност ще реагираме и на спешни социални нужди, породени от кризата.


Над 43 млн. лв. са дарени в България от средата на март досега, показва анализът на Български дарителски форум. Това е ясен знак, че всички ние сме склонни да търсим нови решения на проблемите, с повече въображение, смелост, щедрост и емпатия.
Сигурни сме, че в бъдещето след COVID-19 потребността от дарителска подкрепа ще е още по-осезаема.
Затова си заслужава да чуваме гласа на дарителите от първо лице.
В поредица интервюта Български дарителски форум представя аргументите им за изборите, които правят – сега и в несигурното „след това”.  
                                                                                                                                                             Автор: Български дарителски форум