Даниела Узунова: Бизнес моделът на бъдещето е все по-свързан със социалната ангажираност

09.07.2020 | Дарителите от първо лице, Новини

От началото на кризата с COVID-19 „Данон Сердика“ АД е направила дарения на обща стойност над  330 000 лв.  в продукти, пари и санитарни материали за медиците, които бяха на първа линия в битката с вируса. Основна част от тези дарения са в продукти, разпределени от Българската хранителна банка (БХБ). Друга част са дарени директно на общини и институции, с които компанията работи дългогодишно – Айтос, Карнобат, Пловдив, както и социалният патронаж в Бургас.

С Даниела Узунова, изпълнителен директор на компанията, с над 18 годишен опит в бизнеса с бързооборотни стоки, разговаряме за това как дарителството се променя в една трудна за хората и бизнеса ситуация.

Как кризата повлия на дарителските ви инвестиции?

Когато кризата започна, екипът на „Данон Сердика“ АД влезе в дискусия как да отговорим на предизвикателствата в  новата ситуация и да продължим да подкрепяме каузи, които смятаме за важни. Най-напред се погрижихме за безопасността на служителите ни – хората са най-ценни. Разбира се, предприехме допълнителни мерки така, че да гарантираме и безопасност на продуктите за потребителите. След това направихме план как можем да помогнем в тази ситуация на различни общности. Благодаря на целия екип на Данон, че застана зад плана ни за дарителска подкрепа!

Потърсиха ни медици от първа линия, отзовахме се на молбата на две болници, за да ги подсигурим с предпазни средства в борбата срещу COVID-19.  Закупихме необходимите им предпазни защитни средства: маски, ръкавици, облекла, шлемове…

Откликнахме на конкретни нужди с продукти – на общини, извън София, където имаме партньорства през годините и сме дарявали системно. Също и на предложението на нашия партньор – търговска верига „Фантастико”, която имаше инициатива със Столична община за топъл обяд на нуждаещи се хора. Подкрепихме ги с финансови средства.

Най-силни и устойчиви сте обаче в даряването на продукти, които произвеждате.

Следваме просто правило, че човек (а това важи с двойна сила и за бизнеса) трябва да дари чрез това, в което е най-силен. Нашата сила са продуктите ни, затова сме избрали те да бъдат фокус и възможност в дарителската ни политика. За последните 8 години сме дарили продукти на обща стойност над 2 млн. лв., Продължихме да даряваме и в сегашната  криза.

При нашите продукти обаче логистиката е по-сложна. Трябва да стигнат до нуждаещите се в отлично качество и при спазване на цялата верига на съхранение и доставка.  Безкомпромисни сме в това. Българската хранителна банка е партньорът, чийто модел на работа напълно покрива тези изисквания. Те имат изградена партньорска мрежа с организации и чрез ефективна логистика, транспорт, хладилни камери за съхраняване, склад, продуктите достигат до нуждаещите се хора.

Да работиш с изпитан и дългогодишен партньор вероятно е особено ценно в ситуация на криза?

Да, затова и друг важен елемент в дарителската ни политика е концепцията, че трябва да подкрепяме дългогодишните ни партньори, за да ги има и да работят успешно.  Дарихме директно на БХБ 30 000 лв. Вие самите знаете, че на една такава организация също са нужни средства – за да работи непрекъснато и в трудни условия. Отвъд спешните нужди  – смятаме, че е нужна лоялност към дългогодишните партньорства, особено в критични ситуации. Без неправителствените организации даренията няма да стигнат до хората, така че сме благодарни и подкрепяме дългогодишните партньорства и специално Българска Хранителна Банка.

Възможно ли е изискванията върху бизнеса да дарява да са толкова много и разнопосочни, че той да не ги удържи и да свие рязко тези жестове след острата фаза на епидемията?

Кризата постави  много сериозни предизвикателства пред  бизнеса – ще е трудна година, с икономически проблеми, борба с безработицата, намалени доходи…Но аз съм оптимист, че за много компании и хора, които преосмислят модела на работа или живота си, дарителството ще бъде потребност. Станахме свидетели на много промени, на много жестове и добрини, които показаха, че сме хора, че имаме ценности.  След кризата смятам, че ще бъдем по-загрижени и по-единни, ще продължаваме да даряваме. За нас в Данон бизнес моделът ни, който се основава на визията „One planet. One health”, отдавна включва инвестиции към обществото и партньорите. Убедена съм, че все повече бизнес модели ще вървят ръка за ръка със социалната отговорност, а зад цифрите ще стои грижа за хората и планетата.


Над 40 млн. лв. са дарени в България от средата на март досега, показва анализът на Български дарителски форум. Това е ясен знак, че всички ние сме склонни да търсим нови решения на проблемите, с повече въображение, смелост, щедрост и емпатия.
Сигурни сме, че в бъдещето след COVID-19 потребността от дарителска подкрепа ще е още по-осезаема.
Затова си заслужава да чуваме гласа на дарителите от първо лице.
В поредица интервюта Български дарителски форум представя аргументите им за изборите, които правят – сега и в несигурното „след това”.  
                                                                                                                                                             Автор: Български дарителски форум