12 компании във второто издание на програмата за растеж Dare to Scale

15.07.2020 | Новини

За втора поредна година българският офис на глобалната мрежа Endeavor реализира програмата за растеж Dare to Scale. Поради големия интерес тази година избраните компании са 12. Основен партньор на програмата е Пощенска банка, подкрепят я също „Софтуер груп“ и Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средни предприятия. Dare to Scale е насочена към предприемачи и бизнеси, които вече са преминали ранната фаза на своето развитие и са в началото на разрастване на дейността си.

Всички кандидати трябваше да имат вече доказан продукт или услуга на пазара, да са реализирали оборот от поне 200 000 лв. за 2019 г., броят на служителите да не надвишава 150 души и най-важното – бизнесът им да e с потенциал за глобален растеж. Сред финалистите има представители на различни индустрии, като най-много сред тях са от сектор IT и софтуер (8), следвани от производствения сектор (2), а останалите две са в сферата на търговията и хранително-вкусовата промишленост. Осем от компаниите са позиционирани в София, останалите са базирани в Разград, Пловдив, Варна. Тази година в програмата е приета и една компания от Република Северна Македония (Скопие).

Програмата ще се проведе в София и ще е с продължителност от четири месеца – от септември до декември 2020 г. Основателите на компаниите ще имат възможност да участват в специализирани обучения в четири основни области: „Управление на организацията“, „Маркетинг“, „Продажби“, „Бизнес планиране и набиране на капитал“. Всяка компания ще има назначен индивидуален ментор от мрежата на Endeavor, който ще провежда редовни срещи с основателите и ще ги подпомага със своята експертиза. Екипът на Endeavor ще организира и съпътстващи събития, на които компаниите ще имат възможност да се запознаят с основните играчи в предприемаческата екосистема. Подобно на предходната година, програмата ще приключи през декември с Demo Day, по време на който участниците ще презентират бизнесите си пред жури от утвърдени бизнес лидери.