„Кока-Кола“ в България през 2019: по-малко вода и отпадъци, много доброволен труд

08.09.2020 | Новини


Рекордно намаление на потреблението на вода и хиляди часове доброволчество са само част от акцентите в Доклада за устойчиво развитие и социо-икономическо въздействие на системата на „Кока-Кола“ в България за 2019 г.

През 2019 г. са спестени 29 млн. литра  вода, което е средното годишно потребление на питейна вода на над 800 българи. 43 млн. литра вода, равняващи се на потреблението на домакинствата в Костинброд за 38 дни, пък са използвани повторно в производството.

Процентът на рециклираните отпадъци, генерирани в производствения процес, е повишен до 96%, като всяка трета напитка, която потребителите консумират, не генерира почти никакъв отпадък.

В синхрон с дългосрочните приоритети на системата на „Кока-Кола“ за подкрепа на местните общности над 1500 служители са инвестирали 6940 часа в доброволчески каузи, свързани с младежко образование и по-чиста околна среда. Това се равнява на 767 работни дни или заетостта на един служител за 3 години и половина.

96 служители пък са посветили време и усилия на програмата #YouthEmpowered (реализирана в партньорство „Джуниър ачийвмънт България“)  и развиването на потенциала на младите и подготовката им за успешен кариерен път. Общо 2915 младежи на възраст между 16 и 26 години от 18 населени места са преминали през обучения за повишаване на своята работоспособност в рамките на програмата.

Пълният текст на доклада може да бъде намерен ТУК.