Шанс за невидимите супер-майки

09.03.2020 | Бюлетин

Български фонд за жените подкрепя самотни майки, преживели насилие

Искра* е на 36. Живее с тригодишната си дъщеря Ния и с партньор, който системно тормози и двете. Жената е с онкологично заболяване, което след продължително лечение влиза в ремисия, но отчаянието и депресията остават.

Все пак тя намира сили да напусне насилника и да потърси помощ при фондация “Джендър алтернативи” – организация, която близо 20 години работи по проблеми, свързани с насилието над жени. Искра получава убежище за себе си и Ния в Кризисния център за жени и деца жертви на домашно насилие в Пловдив, но спасението е кратковременно. Няколко месеца по-късно двете трябва да напуснат центъра и остават без подслон и прехрана. Младата жена се изправя пред задачата тя и детето й да оцелеят.

Искра е с висше образование, но нито едно от многобройните интервюта за работа не завършва с назначение. Изискването за отлично владеене на английски език се оказва сериозното препятствие между нея и практикуваната преди това професия. На помощ идва програмата „Шанс за невидимите супер-майки“ на Български фонд за жените (БФЖ). Тя плаща курс по английски език за напреднали. Постепенно Искра изгражда своята независимост и самостоятелен живот. Продължава да търси желаната работа като медицински представител, но сега се чувства много по-спокойна и уверена, защото е сигурна, че след курса шансовете й за успех са значително по-добри. Отчита като голяма лична победа това, че е напуснала насилника си и е потърсила помощ от специалисти.

Искра е част от една доста стряскаща статистика – над 360 000 жени в България отглеждат децата си сами, а 72% от тях са на прага на бедността и социалното изключване. Тези майки са принудени да се грижат за децата си напълно сами и често са безработни или получават ниско възнаграждение – ситуация, която неминуемо поглъща и децата.

За Български фонд за жените самотните майки всъщност са „супер-майки“, които трябва да бъдат уважавани за смелостта си и подкрепени, а не изолирани и съжалявани. Такава е и целта на програмата „Шанс за невидимите супер-майки“ . Тя започва през 2018 г. , а през 2019 г. се включва в първото издание на националната дарителска кампания „БЪЛГАРИЯ ДАРЯВА“.

Тъкмо със средствата от кампанията през миналата година е платен и езиковият курс на Искра: „Благодарна съм ви за увереността, която ми вдъхнахте с подкрепата си! Протегнахте ръка в тежък за мен момент. Сега аз и детето ми успяваме постепенно да си стъпим на краката. Благодаря!“ – са емоционалните й думи всички дарители, подкрепили майки като нея.

Досега през програмата на БФЖ са подпомогнати 19 жени в техния път към промяната – преминали са успешни обучения по чужд език, графичен дизайн, козметика, маникюр, ресторантьорство, работа с компютър. Всички участнички са самотни майки, в риск от бедност и преживели насилие, подбрани от различни кризисни центрове в страната – партньори на БФЖ. Те знаят в каква посока искат да се развиват, имат мотивация да учат и да продължат живота си достойно.

Даренията за каузата „Шанс за невидимите супер-майки“ са всъщност социални инвестиции. Програмата използва парите главно за стипендии за професионално обучение. Цената на курсовете е между 290 и 850 лв. в зависимост от избраната професия и степен на квалификация. Поемат се също допълнителни разходи, например за материали за самото обучение, за изваждане на медицинско свидетелство, транспорт, почасова грижа за децата по време на занятията, за психологическа и мотивационна подкрепа, която е особено необходима за жените, преживели насилие.

Български фонд за жените са надява да подпомогне повече съдби чрез участието си във второто издание на националната благотворителна кампания „БЪЛГАРИЯ ДАРЯВА“, която ще се проведе от 22 до 31 март вкл.

Повече за каузата на Български фонд за жените – в сайта на „БЪЛГАРИЯ ДАРЯВА“

Можете да дарите за нея ТУК.

–––––––-

*Имената са сменени, но историята е истинска.