Искам да помогна

09.03.2020 | Бюлетин

Фондация „Благотворител“ финансира добротворчески проекти на ученици

20 април 2019 г. Залата в Народно читалище „Васил Левски“ в ямболското село Хаджидимитрово е пълна. Публиката искрено се забавлява и въодушевено аплодира участниците в пиесата „Седянка – приказка за едно село“.

Особено развълнувани са „актьорите“ – шест жени от местния пенсионерски клуб, още две техни „колежки“, които помагат само в музикалната част на спектакъла, и ромски деца от детската градина в селото. На сцената с малка роля е въвлечен дори кметът на село Хаджидимитрово.

Най-щастлив тази вечер е единадесетокласникът от Гимназията с преподаване на чужди езици „Васил Карагьозов” в Ямбол Диан Ставрев. Именно той е автор на идеята за това представление, организира всичко сам, пише сценария и режисира постановката.

Репетициите в Хаджидимитрово продължават три месеца. През това време Диан, който има опит от участието си в театрална трупа в Ямбол, пътува до селото поне два пъти в седмицата, за да мобилизира участниците и да ръководи подготовката.

„С тази пиеса исках да изградя мостове между бабите в Хаджидимитрово и децата от детската градина, повечето от които са от ромски произход“, разказва ученикът. И успява – след премиерата спектакълът гостува и в околните села, а в началото на лятото Диан води „актьорите“ – жени и деца, на еднодневна екскурзия до Жеравна. Днес, когато Диан посещава селото, най-често намира бабите и децата заедно – четат приказки, играят, учат.

„Да помогнем на хората от различните поколения и етноси да общуват, да се разбират, да откриват посоките и пътищата един към друг. Да направим така, че възрастните да излязат от самотата и социалната изолация, а децата да се докоснат до красотата на българската народна традиция….Защото мостовете между хората са най-важни.“ С тези аргументи единадесетокласникът от Ямбол успява да спечели финансиране от фондация „Благотворител“.

Инициативата на Диан Ставрев е един от седемте добротворчески проекти на ученици, подкрепени от фондацията с 1000 или 2000 лв. през последните четири години. Те са в различни краища на страната – Пловдив, Свищов, Велики Преслав, Русе, село Хаджидимитрово, Хасково.

Началото е поставено от гимназисти, които се обръщат за съдействие към „Благотворител“, за да подпомогнат свои съученици в нужда. Първият опит е успешен и се превръща в нова инициатива – конкурса за ученически проекти с каузи „Млад благотворител“, който дава възможност на ученици от 7 до 12 клас да превърнат своя идея в проект, с който да кандидатстват за финансиране от фондацията.

Конкурсът иска да активизира младите хора да развият способности за управление на проекти и желание за доброволчество. Учениците могат да работят в екипи, което прави дейността устойчива и развива умения за партньорство. В процеса на изпълнение на проекта младежите развиват качества като отговорност, целеустременост, творчество, постоянство, грижовност, добрина, щедрост, съчувствие, упоритост, смелост, единство. Качества, които ще им бъдат от полза на всеки етап в тяхното развитие като бъдещи студенти и отговорни личности и родители.

„Доброволчеството изгражда характера на учениците и ги прави отговорни и силни личности. От опита ни в предходните години знаем, че те са новатори, които умеят да състрадават и творят, имат сетивност за заобикалящата ги среда и са готови да вложат енергия в добрата промяна. Затова можем да им се доверим“, казват от „Благотворител“.

Тази година фондацията ще подкрепи пет ученически проекта в сферата на екологията, съхраняването на музикалното наследство на България и помощта за деца или възрастни в нужда. До момента тя е получила предложения от 19 населени места в България, сред които са и три села. Преобладават каузите, свързани с опазването на околната среда, но има много успешно представени идеи и в другите две тематични области.

Авторите на 10-те най-добри проекта ще представят идеята си във видеоклип пред жури, което ще избере петима победители. За тях средствата вече са осигурени. За финансиране на допълнителни ученически проекти са необходими още 7000 лв. Фондация „Благотворител“ се надява да ги събере чрез второто издание на националната благотворителна кампания „БЪЛГАРИЯ ДАРЯВА“, която ще се проведе от 22 до 31 март вкл.

Повече за каузата на фондация „Благотворител“ в сайта на „БЪЛГАРИЯ ДАРЯВА“

Можете да дарите за нея ТУК.