Номинирайте вашия фаворит за „Човек на годината“ 2020

16.10.2020 | Новини

До 15 ноември 2020 г. включително всеки може да изпраща предложенията си за годишните награди „Човек на годината“. Търсят се най-активните доброволци, активисти и организации, чиято работа през изминалата година е допринесла за утвърждаването на човешките права, за защита на животните и опазване на природата в България. Наградите се връчват за тринадесети път.

„Човек на годината“ е инициатива, целяща да популяризира и подкрепи организации, хора и каузи, които са направили предходната година по-добра и справедлива. Организатор на кампанията е Българският хелзинкски комитет (БХК).

Наградите „Човек на годината“ се връчват на най-заслужилите хора и каузи – онези, които са създали прецедент в правозащитната сфера и са били фактор за общественото развитие през годината.  Призовете нямат финансово изражение. Целта им e да дадат символично признание и да насърчат хората и организациите, активни в утвърждаването правата на човека, защитата на животните и опазването на природата. Критериите можете да намерите на официалния сайт на наградите: humanoftheyear.org.

Както и при предходните издания, жури, съставено от правозащитници, журналисти и общественици, ще връчи голямата награда, както и няколко специални приза за журналистическа работа и активизъм. Сред членовете на журито тази година са адвокат Александър Кашъмов от “Програма за достъп до информация”, Красимира Величкова от Български дарителски форум, Явор Гечев от фондация “Четири лапи”, отличените с голямата награда миналата година журналистки Генка Шикерова, Полина Паунова и Силвия Великова и други.

Всеки може да номинира. Хора или организации се предлагат заради конкретна правозащитна дейност, извършена в периода от ноември на предходната до октомври на настоящата година.

Постъпката или практиката, за която номирате даден човек или организация, трябва да отговарят на поне един от следните критерии:

. да е прецедент в правозащитната сфера;

. да има значителен потенциал за обединяване и развитие на обществото;

. да вдъхновява към действие;

. да се отличава с гражданска доблест;

. да е новаторска и оригинална.

Номинации се приемат през формуляра за номиниране на сайта на кампанията или по пощата на адрес София 1504, ул. „Върбица“ № 7. Самите награди ще бъдат връчени на специална церемония на 10 декември – Международния ден на правата на човека.

Повече информация има ТУК.