БДФ и трима негови членове влизат в Съвета за развитие на гражданското общество

14.05.2020 | Новини

Мрежата на големите дарители в България е втора по брой получени гласове при избора на членове на новия консултативен орган към правителството.

В 23.59 часа на 13 май т.г. приключи електронното гласуване за членове на първия в България Съвет за развитие на гражданското общество (СРГО). Одобрени за участие във вота бяха 379 неправителствени организации, а избирателната активност – 75%, съобщи правителствената информационна служба.

Изборната комисия одобри за кандидат-членове на съвета 123 граждански организации в обществена полза. Чрез уеб базираната електронна платформа участниците в избора имаха възможност  да дадат своя глас за 14 от тях, включително за своята.

Най-много гласове да излъчат свой представител в СРГО получиха Българският център за нестопанско право – 178 гласа, и Българският дарителски форум – 126. В съвета влизат и три организации-членове на БДФ: фондация „Работилница за граждански инициативи“ със 108 гласа, „Светът на Мария“ с 94 и „Български фонд за жените“ с 85.

Останалите неправителствени организации, класирани за състава на съвета, са сдружение „Асоциация на европейските журналисти – България“, фондация „Заедно в час“, сдружение „Български червен кръст“, Българският Хелзинкски комитет, фондация „За нашите деца“, „Асоциация на парковете в България“, „Българска асоциация за алтернативен туризъм“, асоциация „Родители“, „Карин дом“.

Списъкът на гласувалите и на класираните организации е публичен на електронната платформа. Предстои класираните организации да излъчат представителите си за участие в съвета.

Съветът за развитие на гражданското общество е консултативен орган към Министерския съвет и се създава на основание чл. 4 от Закона за юридическите лица с нестопанска цел. Съветът има функции по разработване и провеждане на политики за подкрепа на развитието на гражданското общество в България.