Солидарността запазва обществото ни живо

24.03.2020 | Анализи, Новини

Над 5 млн. лева са дарени в борбата с пандемията COVID-19 от началото на извънредното положение в България.

Български дарителски форум предлага кратък обзор на даренията за справяне с разпространението на коронавируса в страната. Източници на обобщената информация са публикации в онлайн издания на национални и местни медии, сайтовете на сдружението на общините в България, търговските камари, както и публикации в социални медии към 23 март 2020 г.

Обща информация:

1. Обем пари

Общият обем дарени средства (пари и материални ресурси) за предотвратяване разпространението на коронавируса в България от началото на обявеното извънредно положение са 5,3 млн. лева.

2. Дарители

Дарителите са компании, физически лица, фондации, които даряват директно на болници, Министерството на здравеопазването и общини. Отделно фирми и граждани обединяват усилия чрез дарителски кампании.

3. За какво?

94% от даренията са за закупуване на апаратура, консумативи и предпазни средства за персонала на болниците в София и страната.

6% от даренията до този момент са за образователни нужди като осигуряване на устройства за достъп до виртуално образование, за социалния патронаж в общините, който на този етап основно поема доставката на храни и лекарства за възрастни хора и друг тип социална подкрепа, за храна на деца от уязвими групи.

Освен пари:

Общини, граждански организации, бизнеси и самоорганизирали се инициативни групи действат динамично, за да създадат системи за подкрепа както за медиците, така и за различните групи хора,които имат нужда от специфична помощ.

Голяма част от общините се подготвят за включване на доброволци за подпомагане на изолираните от противоепидемичните мерки хора, но така, че да бъде гарантирана сигурността както на доброволците, така и на нуждаещите се от помощ хора (Троян, Велико Търново, Велинград, Кюстендил, Попово, Сливен и мн. др.).

Граждански организации са включват в работа на терен (напр. Национална мрежа на здравните медиатори), пускат горещи телефонни линии за консултиране за конкретни битови нужди, но и за психологическа подкрепа (сдружение „Граждански инициативи“ – Ловеч, Българска асоциация по психотерапия и мн. др.), виртуална здравна клиника е създадена за Банско.

Компании осигуряват подкрепа, като безвъзмездно продоставят услуги – транспортиране на дарения и доброволци, готвене за медицински лица и възрастни хора, координиране на кампании и др.

Огромен брой хора доброволстват, като координират дарителски кампаниии и организират цялата логистика за предоставянето на конкретна апаратура и консумативи за болници в София и страната ( кампания #ЗаДоброто).

Изключителен е приносът и на медиите, които популяризират широко даренията и дарителите с имената им и така, освен да информират, провокират още по-голяма вълна от съпричастност.

Някои актуални дарителски кампании:

Министерството на здравеопазването чрез дарителска сметка за подпомагане дейността на лечебните заведения в условия на извънредна ситуация, свързана с COVID-19. Повече ТУК

 

Национална благотворителна кампания на БЧК в подкрепа на битката с коронавируса – Набират се финансови дарения, както и дарения на лични предпазни средства, консумативи, апаратура и др. Повече ТУК

 

 

 

Дарителска кампания #ЗАДОБРОТО – Набиране на средства за покриване на спешни нужди на болниците в страната. Повече на фейсбук страницата на #ЗАДОБРОТО и на Platformata.bg ТУК.

 

COVID-19 – Грижата на общините – Общините в страната с подкрепата на местни дарители създадоха общински фондове/кампании за подкрепа. Открити са дарителски сметки и инициативи в помощ на уязвимите хора. Повече на сайта на Националното сдружение на общините в Република България ТУК.

 

Добричката организация на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) открива дарителска кампания за деца, които няма с какво да се препитават, докато не посещават училище.
Кампанията е провокирана от информация за дете от село Красен, община Генерал Тошево, което припаднало от глад, тъй като за последно получило топъл обяд в училище преди принудителната ваканция. Повече за кампанията ТУК.

 

Българското дружество по офталмология, Българският лекарски съюз и Организацията на евреите в България „Шалом“ стартират кампания за набиране на средства „Заедно ще се справим“. Целта на инициативата е да се осигурят хранителни продукти за поставените под карантина медици и техните близки.. Повече може да намерите ТУК.

 

 

В социалните мрежи могат да бъдат намерени и други апели за съпричастност, инициирани от организации и неформални граждански групи. Подробна информация поддържа блогът на Свободна Европа: https://www.svobodnaevropa.bg/a/30490579.html

Предизвикателства пред дарителите:

След първата вълна дарения за апаратура и консумативи за болниците за дарителите е трудно да се ориентират какъв тип подкрепа и подход биха били най-необходими и ефективни. За тях не е ясно от каква помощ конкретно имат нужда лечебните заведения, за да се справят с очакваното разрастване на пандемията.

От началото на кризата расте броят на уязвимите групи (възрастни хора, хора с психически и физически увреждания, такива, които живеят в изолация и бедност или в резидентни услуги). Създаването и координирането на конкретни механизми за подкрепа са част от приоритетите на общините и гражданските организации, които работят на местно ниво. Предпазването и грижата на тези групи хора също ще изисква насочването на дарителски и доброволчески ресурс в много кратки срокове.