А1 финансира подкрепа за децата от 78 бедни семейства

20.10.2020 | Новини

81 деца от 78 икономически уязвими семейства бяха подкрепени от А1 и Националната асоциация за приемна грижа (НАПГ) чрез програмата „Родители+“ през първата половина на 2020 година. Инициативата, финансирана от А1, се реализира в 14 областни града в страната от приемни родители, обучени за социални сътрудници.

Програмата „Родители+“ предостави и финансова помощ на трима абитуриенти, напускащи приемна грижа, като се погрижи за разходите им за наем. Инициативата подпомага също и приемни семейства, които продължават да се грижат за младежи с увреждания, след като са навършили 18 години и официалното им настаняване е приключило.

Всяка година близо 200 малки деца се разделят със собствените си родители, като голяма част от тях постъпват в социални домове или приемни семейства. Целта на програмата „Родители+“, която се провежда през 2020 г. с част от инвестицията от А1, е да насърчава родните семейства да разпознават по-добре потребностите на децата си и да търсят подкрепа за това, когато чувстват затруднения.

Близо 100 000 лева ще инвестира А1 до края на 2021 година, за да намали опасността от раздяла между родните семейства и техните деца. През последните 10 години компанията е инвестирала под различни форми общо над половин милион лева за каузата на приемната грижа в България.

Телекомът дългосрочно подпомага инициативите на НАПГ, насочени към увеличаване на броя на децата в България, които растат в нормална семейна среда. Приемната грижа, с чиято кауза А1 се ангажира дългосрочно, дава възможност на над 2000 деца в България да растат в нормална и спокойна среда. Те са изведени от родните си семейства по преценка на държавата поради недостатъчно сигурна и добра грижа при биологичните си родители.