80 000 лева са дарени за #ЩедриятВторник

09.12.2020 | Новини

Щедрост и съпричастност заля социалните мрежи на 1 декември 2020 г. Напук на кризата, на пандемията COVID-19 и на физическата дистанция в деня на #ЩедриятВторник хиляди хора си размениха мили думи и дариха. 79 566 лева за благотворителни каузи постъпиха на двете дарителски платформи DMSbg.com и Платформата.bg за „щедрата седмица“ (27 ноември – 4 декември). Още 19 000 лева са обещани от фирми, които „осиновиха“ каузи и започнаха кампании сред служителите си.

Зад лозунга „Дари за кауза, която ти е на сърце“ застанаха активисти, популярни личности, организации и компании. Кампанията на фондация BCause, която е официален партньор за България на движението #GivingTuesday, подкрепиха с лични видеообръщения две млади и обичани актриси – Силвия Петкова и Йоанна Темелкова.

През 2020 година фондация BCause организира Акселератор #ЩедриятВторник за организации, които са активни, но с ограничени възможности да направят кампании сами. След конкурс и обучение по набиране на средства, 12 организации започнаха дарителски кампании в Платформата.бг и DMSbg.com. За една седмица те събраха 23 849 лева и обещания за още 3000 лева.

Организациите бяха подкрепени с малки суми за реклама във фейсбук, а техните маркетинг усилия получиха помощ от PR и маркетинг експерти, които работиха про боно.

Всички дарителски кампании са отворени до края на декември 2020 г.