277 кандидатури в петото издание на VIVACOM Регионален грант

31.01.2020 | Новини

277 проекта на неправителствени организации от всички 28 области в страната кандидатстват за финансиране в петото издание на VIVACOM Регионален грант. Предложенията са за подобряване на средата за живот в съответните населени места.

Тази година програмата насърчи активността на предимно нови и малки, некандидатствали до момента организации, чиито инициативи са ориентирани към по-малките градчета и села. Включват се също организации, подали по няколко проекта.

Челното място в първия етап от конкурсната програма за набиране на проектни предложения традиционно заемат кандидатурите на сдруженията в обществена полза (135), следвани от читалищата (65), фондациите в обществена полза (58), училищните настоятелства (16) и настоятелствата към детски градини (7). Преобладават проектите, изпратени от градове  – 225.

Значителна част от гражданските идеи търсят решения на проблеми от социалната сфера,  културата, изкуството, спорта, туризма, екологията и местните общности. Водещи акценти са: включване на хора от уязвими групи в живота на общността, преживявания през театрални, фестивални и интерактивни форми, дигиталното образование, четене на книги, опазване на околната среда, почиствания и рециклиране на отпадъци, популяризиране на слабо известни райони и местности.

След предварителния подбор на проектните предложения до следващия етап на конкурса са допуснати 50 от идеите. Финалистите ще бъдат обявени на официална церемония в началото на март 2020 г. Общата стойност на Регионалния грант в петото издание на Програмата е 60 000 лв. Всеки от финалистите ще получи безвъзмездна финансова помощ в размер до 5000 лв. съобразно предвидения бюджет в проектното предложение.