Фонд„13 века България“ гостува в галерия „Средец“

10.01.2020 | Новини

Хлябът е темата на изложбата, с която Национален дарителски фонд „13 века България“ от вчера гостува в галерия „Средец“ в София. Експозицията представя 30 рисунки от цикъла „Нашият хляб насъщен“ на художника Атанас Качамаков, придружен от авторски текст със заглавие „Български фестивал на майката земя“.

Творбите са визуален разказ за бита и труда на българските селяни от началото на ХХ век, за ритуалните етапи в процеса на създаването на хляба през различните годишни времена. Те са своеобразно продължение на романа „Добри“, издаден за първи път през 1934 г. в САЩ по разкази на Атанас Качамаков за детството в родната му България. През 1935 г. романът печели Златен медал „Джон Нюбери“ на Американската библиотечна асоциация за детско-юношеска литература.

Изложбата очаква посетители до  края на януари 2020 г.

Атанас Качамаков (1889-1984) е роден в Лясковец, ученик е на проф. Иван Лазаров. През 1924 напуска България и заминава за Париж, а през 1925 за Ню Йорк. Има самостоятелни изложби в Бостън, Ню Йорк, Филаделфия, Чикаго, Сан Франциско. През 1979 г. прави изложба в Националната галерия в София и в Лясковец. Негови произведения се намират в музеи и частни колекции в САЩ. Чрез НДФ „13 века България“ той дарява свои творби на Националната галерия в София и в Лясковец.