Срещу COVID-19: УНИЦЕФ подкрепя деца и семейства

04.06.2020 | Актуално, Новини

УНИЦЕФ в България застава до най-уязвимите деца и семейства, за да достигне до най-нуждаещите се с хигиенни и санитарни материали, за да се погрижи за бременните и за най-малките, да подкрепи децата да продължат да учат, да предостави на младежите пространство, в което да споделят и да се чувстват защитени, и да подкрепи родителите със съвети, идеи и полезни ресурси.

УНИЦЕФ в България действа в много направления, за да гарантира по-добри резултати за децата, особено за най-уязвимите от тях. Организацията подкрепя патронажните услуги в Шумен и Сливен, които продължават да предоставят консултации, информация, насоки, съвети и подкрепа на бременни жени и семейства с деца под 3 г. по телефона, „Скайп“ и „Вайбър“. Чрез тези услуги през март 2020 г. родителите на 1146 деца под 3 г. получиха информация, свързана със здравето, включително и за превенцията на COVID-19, кърменето, храненето, стимулиращата грижа и ранното обучение.

В Сливен, в координация с регионалните здравни власти, от 3 април т.г. е открита гореща телефонна линия (044/410-431). Всички семейства с малки деца от областта могат да се обадят и да получат информация, свързана със здравето на детето, неговото развитие и грижите за него. Предоставя се и информация за достъп до услуги, превенция на COVID-19 и психологическа подкрепа. Линията е открита в отговор на нарасналата нужда от информация от родители на малки деца, породена от временното спиране на националната програма за профилактична детска грижа и женските консултации.

Да предпазим себе си и останалите чрез редовно миене на ръцете и добра хигиена, е най-добрата практика, нужна за спиране на разпространението на COVID-19. Тя никога не е била по-важна, но много деца и семейства нямат достъп до основни хигиенни ресурси. За да отговори на тези нужди на най-уязвимите семейства с деца в три региона – Монтана, Сливен и Шумен, УНИЦЕФ предоставя хигиенни принадлежности. Комплектите съдържат маски, течен сапун и дезинфектант за различни повърхности в дома. С тази мярка са подкрепени 1958 семейства и деца.