А1 подготви 350 деца от приемни семейства за новата учебна година

19.09.2020 | Новини

Триста и петдесет деца от приемни семейства в България тръгнаха подготвени на училище. А1 и Националната асоциация за приемна грижа (НАПГ) традиционно организираха празник в навечерието на първия учебен ден за деца и тийнейджъри. Тази година тържеството се състоя в парка до крепостта „Баба Вида“ в град Видин, където учениците от региона на Видин и Белоградчик получиха раници с тетрадки, образователни пособия и учебни помагала.

Празникът е част от дългосрочната подкрепа на А1 за инициативите на НАПГ, чиято цел е повече деца в страната да растат в позитивна семейна среда. През последните 9 години А1 е инвестирала под различни форми над половин милион лева за каузата на приемната грижа в България. Телекомът подпомага провеждането на ежегодни национални лагери за приемни деца и тийнейджъри, осигурява образователни пособия за учениците от приемни семейства, а по-големите от тях получават кариерно консултиране. През последните години бяха организирани специални вечери за абитуриентите от приемни семейства, церемонии за награждаване за принос в приемната грижа и годишни срещи на приемните родители.

До края на 2021-а година А1 ще инвестира близо 100 000 лева в подкрепа на икономически уязвими семейства, за да предотврати раздялата между биологичните родители и децата им. Средствата са събрани от даренията от 1 лев, които А1 предоставяше на НАПГ за всяко сваляне на приложението А1 SmartAD, което компанията стартира през 2019-а година.

С част от набраните със SmartAD средства през 2020 г. НАПГ реализира програмата „Родители+“, в рамките на която приемни родители, обучени за социални сътрудници, предоставят емоционална подкрепа и финансова помощ на родители, чиито деца растат в бедност. Инициативата обхваща 14 областни града и до средата на тази година по нея бяха подпомогнати 78 родители, отглеждащи 81 деца.

Целта на програмата „Родители+“ е да насърчава биологичните родители да разпознават по-добре потребностите на децата си и да търсят подкрепа за това, когато чувстват затруднения. Социалните сътрудници на НАПГ достигат до бедни и уязвими семейства, при които не само доходите, но и липсата на образование и умения за полагане на родителски грижи поставят децата им в риск.

Приемните родители, обучени от НАПГ, идентифицират конкретните нужди на всяко от подпомаганите семейства, така че да могат по-добре да се грижат за децата си. Помощта е в различни направления, според специфичните потребности – от закупуване на лекарства от първа необходимост и прегледи при конкретни специалисти, до базови ремонти в дома на семейството. Отвъд материалната помощ за много от семействата приоритетни са били емоционалната подкрепа и съветите за придобиване на практически умения за грижи за децата.