Урок по щедрост

22.12.2019 | Бюлетин

В 113-годишното Начално училище „Хаджи Генчо“ в Тетевен възпитават отговорни, ангажирани и социално чувствителни граждани

В началото на миналия век Генчо Гулев – един от най-заможните първенци в Тетевен – обществен съветник, председател на читалището и на училищното настоятелство, заминава на поклонение в Йерусалим. Преди  да тръгне, оставя 20 хиляди златни гроша на Тетевенската градска община, с които тя да построи училище, ако той не се върне. Пътуването приключва благополучно и хаджи Генчо сам изпълнява волята си. На 15 септември 1906 г. 264 деца прекрачват прага на новото школо, което днес носи името на своя благодетел.

„Има нещо свещено в благородното дело да създадеш училище, да вградиш в него мечтите си, да му вдъхнеш неповторим дух,  да го превърнеш в традиция. И най-трудното – с любов да го предадеш на поколенията, за да го развиват и пазят.“ Така директорът на 113-годишното Начално училище „Хаджи Генчо“ в Тетевен Ирена Филипова оценява днес щедростта на дарителя. 

Тъкмо жестът на хаджи Генчо обединява през годините  учители, ученици, родители, служители в училището, възпитава у тях позитивност и съзидателност, която по думите на Ирена Филипова „е невидима за очите, но се пази и носи в сърцето“.

113 години в  Хаджи-Генчовото училище знанието е ценност, почитана и отстоявана въпреки превратностите на времето. Но там децата не просто усвояват знания. Те се учат да мислят, чувстват и действат като добротворци. 

Вече трета година НУ „Хаджи Генчо“ в Тетевен работи по програмата на Български дарителски форум (БДФ) „Научи се да даряваш“. Въпреки че децата са в начален курс на обучение, повечето часове по програмата разглеждат обществено значима проблематика, която изгражда учениците като отговорни, ангажирани и социално чувствителни граждани. Толерантност към различните, нетърпимост към агресията и насилието, съчувствие и помощ за хората в нужда са само някои от темите, разглеждани до момента в повече от 50 урока. Така малките ученици се „срещат“ с диагнозата Синдром на Даун, с незрящите и техните кучета водачи, със социалната изолация, с дарителството като практика и начин на мислене. 

„Включих се в програмата на БДФ, защото вярвам, че ако искаме младите и успешни хора на утрешния ден да имат сърца, отворени за доброто, то възпитанието в доброта трябва да започне в най-ранна детска възраст“, убедена е преподавателката в целодневна форма на обучение Ирена Мицковска, която работи по „Научи се да даряваш“. 

Много са благотворителните инициативи на малките ученици. „Подари Коледа на баба и дядо“ е само една от тях. През декември миналата година четвъртокласниците правят вестник на класа, разпечатват го и го продават. Със събраните средства те купуват хранителни продукти, които предават на организаторите на акцията в помощ на възрастни хора в нужда. 

Дълбока следа у децата от няколко паралелки в училището оставя срещата с лекар от детското отделение на болницата в Тетевен през ноември миналата година. След нея учениците изработват и подаряват на болните деца играчки и пана с Коледни мотиви. Подаръците са оставени в специално обособената от персонала на отделението стая. 

Само три месеца по-късно – през март 2019 г., по инициатива на д-р Иво Лачев – завеждащ отделението по хирургия в същата болница, в училище „Хаджи Генчо“ се провежда конкурс за детска рисунка на теми „Природа“ и „Цветя“. С ентусиазъм се включват 45 деца. Най-добрите рисунки вече красят коридорите на хирургията. 

Възпитаниците на началното училище са активни участници също в популярните национални благотворителни кампании „Жълти стотинки“ и „Капачки за бъдеще“. Във всяка класна стая има съдове за събиране на капачки. В края на миналата учебна година са събрани толкова много, че Община Тетевен изпраща специален бус, за да ги вземе. През тази учебна година акцията продължава. 

Всеки декември  малките ученици са част от Коледния базар в града. Поне три седмици по-рано с помощта на своите родители и преподаватели те изработват сувенири, Коледни украшения, вкусни изкушения. Събраните от продажбата им средства даряват на деца в неравностойно положение. Тази година приходите от базара са 680 лв., които ще бъдат разпределени между ученик от НУ „Хаджи Генчо“ със специални потребности и дете с детска церебрална парализа.