Младежи с интелектуални затруднения на гости в Градската художествена галерия

17.06.2019 | Новини

Потребители на Дневен център „Светове“ се впечатлиха от изложбата „В нейните ръце“ на Вивиан Майер

Младежи с интелектуални затруднения от дневния център „Светове“ на фондация „Светът на Мария“ бяха впечатлени от творбите на световно известната фотографка Вивиан Майер, изложени в Градската художествена галерия в София. Те задаваха въпроси за нейната биография и творчество. В дискусията се включи и разпоредителят в залата.

Младите хора от „Светове“ използваха възможността да разгледат също изложбата „Портрет на приятел“ с куратор Иглика Трифонова.

Гостуването в галерията е част от проект „Творческа лаборатория за хора с интелектуални затруднения“ на „Светът на Мария“. Той се реализира с финансовата подкрепа на TELUS International Bulgaria, започна през май т.г. и ще продължи до април 2020 г.

Целта на проекта е да подпомогне себеизразяването и развитието на творческите заложби на младежите с интелектуални затруднения. Предвидени са занимания в четири артистични модула – керамика, рисуване, театър, музика, според интересите и предпочитанията на участниците, както и посещения на изложби, концерти и други културни прояви. В дейностите участват артисти, социални работници и доброволци.

Доброволците ще участват в артистичните занимания и при организацията на посещения на културни събития. Ще подпомагат дейността на водещия, документирането на процеса и резултатите.