48 изявени ученици и студенти със стипендии от фондация „Еврика“

13.12.2019 | Новини

Младежите получиха признание за постиженията си в природните науки

Фондация „Еврика“ връчи стипендии на 48 изявени ученици и студенти по природни науки. Всички те са печелили конкурси или са завоювали медали за България от най-престижните международни състезания по математика, информатика, физика, химия и биология.

Вече 30 години фондацията предоставя стипендии на даровити и изявени ученици и студенти. Стипендиите се присъждат чрез конкурс и носят имената на изтъкнати български учени и общественици с принос в развитието на българската и световна наука, техника и технологии – Джон Атанасов, акад. Никола Обрешков, акад. Георги Наджаков, акад. Ростислав Каишев, акад. Методи Попов, акад. Дончо Костов, акад. Димитър Мишев, акад. Ангел Балевски, Кольо Фичето, акад. Евгени Матеев и акад. Александър Теодоров-Балан.

Именните стипендии са в размер на 2300 лв. Най-много от тях отидоха при студенти от СУ „Св. Климент Охридски“, Медицински университет – София, Университета по архитектура, строителство и геодезия и Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“. Стипендия „Акад. Александър Теодоров–Балан“ по целево дарение в размер на 2300 лева беше присъдена на студентка в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“.

Стипендия от 1400 лв. получи носител на златен медал от международна олимпиада от Медицинския университет в София. Бяха раздадени също 12 стипендии от 1200 лв. на носители  на сребърни медали от международни олимпиади и 19 стипендии по 1000 лв. на бронзови медалисти от международни олимпиади.