Двама учени си поделят наградата „Предприемач в науката“

19.12.2019 | Календар, Новини

Фондация „Карол знание“ ще подкрепи изграждането на планетариум в София и внедряването на екологична батерия

Недислав Веселинов и Илиян Попов са двамата учени, които си поделят наградата в конкурса „Предприемач в науката“ на фондация „Карол знание“. Всеки от тях получава по 15 000 лв. 

Инж. Недислав Веселинов е докторант във Физическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. В конкурса той представи експериментално конструкторско бюро „Фотоника“ с целия екип, създал първия български авиационен симулатор – „ФОТОНИКА“. Симулаторът работи, използва се за забавление и обучения. Намира се в Руския културно-информационен център. 

Д-р Илиян Попов е главен асистент в Института по електрохимия и енергийни системи „ Акад. Евгени Будевски“ към БАН. Неговият проект е екологична батерия магнезий-въздух за индустриално приложение. По време на конкурса д-р Попов показа работещ прототип на батерията, която използва за производство на електроенергия солена вода, въздух и евтин, биологично безопасен метал – магнезий. Прототипът се разработва с индустриална цел – приложение в електрически морски и речен транспорт.

Всички 14 претенденти за наградата на фондация „Карол знание“ участваха в обучението „Предприемачи в науката“, където усвояваха предприемачески и презентационни умения. Лекторите по програмата са жури в конкурса.

В надпреварата за наградата от 30 000 лв. всеки учен участва с бизнес проект, базиран на научната му разработка.  След представянето на проектите журито е в ролята на инвеститорите, които решават кой проект да подкрепят.

Двамата победители се откроиха не само с проектите си, но и с начина, по който ги представиха. В залата бяха донесени два огромни телескопа, а скоро след това се издигна един дрон, прелетя пред екрана, измъкна се през отворена врата и се издигна над сградата, като в същото време на един монитор всички можеха да видят на живо картината, снимана от безпилотното устройство. Това беше част от представянето на инж. Недислав Веселинов, който дойде с целия екип от конструкторско бюро „Фотоника“. Своята част от наградата инж. Веселинов ще предостави за изграждането на планетариум в София, за който вече има готов проект.

Д-р Илиян Попов от своя страна също въвлече журито в бизнес идеята си. Всеки един от „инвеститорите“ получи картонче с едно от възможните приложения на разработваната батерия с празно място за цена. Той прикани оценяващите да напишат хипотетична цена и ако имат идеи за допълнителни приложения. Показа работещ прототип на екологичната батерия магнезий-въздух и на място наля солената вода, която се използва като електролит. Това прави батерията изключително безопасна за използване. Другият ключов елемент – магнезият- е 1000 пъти по-разпространен в земната кора и океаните от лития, и също е безвреден за човешкия организъм. Членовете на журито имаха възможност да пипнат и разгледат прототипите в тази и още няколко презентации.

София Тех Парк предоставя различни възможности за всички участници в програмата „Предприемачи в науката“. Отличените на първите три места ще получат 6 месеца безплатно работно място в Co-Working пространството на София Тех Парк, среща с екипите от Лабораторен комплекс и възможност за допълнително кандидатстване за финансиране на проекта. Всички останали ще получат за 3 месеца безплатно работно място и coaching  сесия за проектите си.

Innovation Starter също прави жест към всички участници, като предоставя билети Bronze за конференцията Innovation Explorer на 20 февруари 2020 г.

Наградите ще бъдат връчени на 23 януари 2020 г. Тогава ще бъде дадена и докторантската стипендия на фондация „Карол знание“, чиито носител ще бъде обявен в близките дни.

Конкурсът Предприемач в науката се провежда за втори път. Самият конкурс е финал на програмата Предприемачи в науката, създадена от фондация „Карол знание“ за млади български учени с практическа и предприемаческа насоченост. 

Всички участници и проекти вижте ТУК.