БДФ приветства повечето промени в режима за лечение в чужбина

24.09.2019 | Новини, Становища

Български дарителски форум като цяло приветства промените, заложени в наредбата за медицинските и други услуги, която регламентира заплащането за лечението в чужбина, но предлага усъвършенстване на отделни текстове.

Това се казва в становище до министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, подписано от БДФ и гражданската инициатива „Спаси, дари на…“ в рамките на общественото обсъждане на наредбата.

Двете организации одобряват облекчаването на процедурата за финансиране за някои типове заявления (за лекарствени продукти и медицински изделия, прилагани в болничната помощ), както и разширяването на обхвата на финансирана за лечение и трансплантации в трети страни.

БДФ и „Спаси, дари на…“ обръщат внимание, че изискването за протоколи от ЛКК затруднява родителите, които подават заявления за финансиране, защото често лечебните заведения не са в състояние да им издадат протокол от лечебно-контролна комисия и въпреки че е предвидено в подобни случаи този протокол да се изисква от НЗОК по служебен път, заявленията се оставят без движение, докато родителите не ги осигурят. Ето защо двете организации предлагат текстът на наредбата да бъде променен, така че тези протоколи от ЛКК да се изискват от лечебните заведения само от НЗОК.

Според БДФ и „Спаси, дари на…“ е важно да има публичност на правилата за лечение в чужбина и затова приетата наредба трябва да бъде публикувана на сайта на НЗОК в секцията „Лечение в България и чужбина“.

Цялото становище можете да прочетете ТУК.