Нови правила за лечението на деца от септември

01.08.2019 | Новини

Предлага се при одобряване на финансиране на лечение на деца НЗОК да не взема предвид наличието или липсата на набирателна или дарителска сметка в полза на лечението.

Подготвят се промени в наредбата за използване на средства от наличните набирателни и дарителски сметки за лечение на деца и в наредбата за заплащането на лечението на деца в чужбина от НЗОК. Това каза здравният министър Кирил Ананиев в рамките на парламентарния контрол.

Той отговори на питане на Георги Михайлов от БСП какви мерки се предприемат, за да може лечението на децата да бъде облекчено, а поводът са скорошните протести на родители на деца с онкохематологични заболявания, както и откази за лечение на деца с редки болести в чужбина. Родителите кандидатстват в бившия фонд за лечение в чужбина, който вече е в НЗОК, както за онкотерапия в чужбина, така и когато се налага лечение с медикаменти, които вече нямат регистрация у нас, тъй като и те се поемат от фонда.

Целта е промените да бъдат обнародвани до края на август т.г. в „Държавен вестник“, а от септември да са в сила. Той припомни, че през последните седмици има конструктивен диалог по темата между министерството, здравната каса, родителите на деца с онкохематологични заболявания и представители на лечебни заведения, в които те се лекуват.

Предлага се занапред в процедурите пред НЗОК относно одобряването на финансиране на лечение на деца по едната наредба да не се изследва и да не се взема предвид наличието или липсата на набирателна или дарителска сметка в полза на лечението. Ще се оптимизират обхватът на документите, сроковете за подаването им, както и взаимоотношенията между отделните лечебни заведения и институциите при осигуряване на необходимите лекарствени продукти.

„Родителите на деца с онкохематологични заболявания няма да се занимават повече с подаването на документи. Това ще се случва на ниво болница – НЗОК“, обеща здравният министър.