Политическата класа да обърне очи към младите таланти

12.06.2019 | Новини

Михаил Тачев, изпълнителен директор на Международна фондация „Св. св. Кирил и Методий“, пред в. „Труд“

Наскоро в София се проведе годишното заседание на Управителния съвет на Международната фондация „Св. св. Кирил и Методий“ който се състои от 46 членове – видни дейци на науката, изкуството и културата (акад. Алберт Лиханов, акад. Антон Дончев, акад. Благовест Сендов, проф. Величко Минеков, Георги Йорданов, Джордж Марк-Райнов, Любомир Левчев, д-р Мария Луиза Варбург, проф. Минчо Минчев, княз Никита Лобанов-Ростовски, проф. Павлина Доковска, проф. Петер Фишер-Апелт, акад. Петър Кендеров, д-р Соломон Паси, акад. Стефан Воденичаров, проф. Стоян Денчев, д-р Теофана фон Заксен и др.). В нейната 37-годишна история могат да се откроят значими инициативи, в резултат на които няколко поколения млади български учени и дейци на изкуството а специализирали в чужбина, утвърдили са се в професиите си и днес са на ключови позиции в световноизвестни компании, правителствени организации, университети, арт центрове.

Защо тази благородна дейност не е във фокуса на българското общество? Кои са известните българи, които през годините са просперирали с помощта на Фондацията? Какви програми са активни в този момент? И кой може да кандидатства по тях? На тези въпроси отговаря Михаил Тачев – изпълнителен директор на фондацията.
***
– Г-н Тачев, как оцеля в сложните икономически реалности Международната фондация „Св. св. Кирил и Методий“?

– Доверието в нашата работа е изключително високо и не е помрачавано през изминалите 36 години. Фондацията си извоюва престиж и отстоява заложените в устава ценности и цели.

– Колко са програмите, по които работите?

-Действащи регулярно са програмите „Колежи на Обединения свят“, „Българските учители“, „Млади художници“, „Ученически институт по математика и информатика“. Съвместно със СБХ и под ръководството на покойния акад. Светлин Русев подкрепяхме програмата „Сите дез Арт“ в Париж, благодарение на която десетки български художници получиха шанса да работят в ателиетата на Монмартър. За тази цел Фондацията отпусна над 100 000 щ. д. Провеждахме и Национален конкурс за млади художници с награден фонд 10 000 щ. д.

Работим много активно с Германия: от 1991 г. когато с изпълнителния директор на DAAD, д-р Кристиян Боде – член на Кръга на приятелите на фондацията в Германия, подписахме първия договор повреме на един обяд, домакинстван от проф. Герд Имайер, почетен консул на РБългария за Северна Германия и също член на Германския кръг на приятелите на фондацията. Германската служба за академичен обмен – DAAD, в сътрудничество с нас, отпуска стипендии за следване и научноизследователска работа в Германия за студенти, аспиранти и млади учени.

Всяка година 100 български студенти получават стипендия „Гипсън“ (от 2000 лв.). От 2004 г. досега сем. Нели и Робърт Гипсън са дарили за тази програма 1 940 734 лв. Акад. Антон Дончев учреди награда „Време разделно“, като дари хонорарите си от различни издания на романа си „Време разделно“ за присъждане всяка година на две стипендии за първокурсници от Смолян-област, които следват български език или история. Последните ни стипендианти са изключителни таланти – Здравко Ловчалиев и Стоянка Германова. В областта на музиката имаме стипендия: „Лидия Кутева“ за млади пианисти, учредена с лични средства на проф. Павлина Доковска. Имаме стипендии в областите на журналистиката, правото, англицистиката, както и договори за специализации за научни разработки с Швейцария и Япония. Ката цяло за последните 30 години сме подпомогнали около 10 000 души.

– Кои имена и събития бихте откроили от последните месеци?

– Забележителни са нашите прояви в Карнеги хол по повод 24 май! На 22 май се състоя концертът „Музикални съкровища от България“, на който основна фигура беше Лора Ал-Ахмад, възпитаничка на НМУ „Любомир Пипков“ – талантлива българска пианистка и композитор. Тя е едно явление от значима величина. Обучава се в Ню Йорк при проф. Лоуел Либерман. Тези концерти се осъществяват през последните 26 години благодарение на неуморната проф. Павлина Доковска – ръководител на департамент „Пиано“ в Mannes College of Music в Ню Йорк.

– Кажете някои имена на подпомогнати от фондацията млади таланти, които днес са световни артисти?

– Само няколко имена, защото списъкът е много дълъг. Стипендианти на фондацията са били музикантите Мила Георгиева, Васко Василев, Веско Пантелеев-Ешкенази, Яна Дешкова, Светлин Русев, Анна Стойчева, Лора Чекоратова, Росен Миланов, Павел Минев и много други.

– А как се реализират вашите избраници в полето на науката и технологиите?

– Вече 28 години изпращаме по двама български ученика в престижната лятна школа (за 6 седмици) по математика и естествени науки в MIT (Масачузетския технологичен институт). Наши възпитаници дистанционно ръководят проектите на участниците в Ученическия институт по математика и информатика у нас, учреден по идея на визионера в образователните процеси в България акад. Петър Кендеров.

За 30 години сме изпратили 150 младежи в Колежите на Обединения свят. Качеството на нашата селекция и престижа на веригата осигуриха на тези млади хора пълни стипендии в най-престижните американски университети – в Харвард, МТИ, Принстън и други от Бръшляновата верига в САЩ – на обща стойност над 20 млн. щ. д. Президент на един от най-реномира-ните центрове по бизнесмениджмънт (ИНСЕАД) е стипендиантът на Фондацията д-р Илиян Михов.

– Известно е дългогодишното ви сътрудничество с Япония. Продължава ли традицията на участието ви в Дните на японската култура у нас?

– Разбира се, ние сме сред организаторите им. Освен това учредихме Клуб на приятелите на чайната церемония, спонсорираме Клуб по икебана. На наша територия съществува Център за проверка нивото на японски език. Заедно с посолството на Япония вече 25 години провеждаме Конкурс по ораторско майсторство, в който се включват участници и от Македония. От 28 години Министерството на образованието на Япония провежда конкурси за стипендии за бакалаври и специализанти, в които се включват и участници от близките балкански страни. Основна роля за развитието на тази програма имат Токайската образователна система и члена на Управителния съвет на Фондацията проф. Татсуро Мацумае.

– Кои са вашите партньори в чужбина?

– Семейство Гипсън, чиито дарения от 2004 г. възлизат на над 2 милиона лева; Кръгът на приятелите на фондацията в Германия; фондация „Фолксваген“; DAAD, фондация „Александър фон Хумболт“; Центърът за отлични постижения, САЩ, основан от д-р Джоан Ди Дженаро и адмирал Риокоувър, създател на първата атомна подводница на САЩ; Токайската образователна система с президент проф. Татсуро Мацумае; покойният меценат Юго Вутен от Белгия; Посланик Джон Мен-зиес и г-н Франк Бауер, първият президент на БАИФ…

– Кой ви помага в България?

– Партнираме си активно със Столична община, Министерство на културата, Министерство на образованието и науката, БАН, Софийския университет, фондация „Америка за България“, Уни-БИТ, фондация „Помощ за благотворителността в България“, Американска фондация за България, фондация „Еврика“, с Ротари клубовете в България. Бих отбелязал също, че развиваме активна учебна дейност: в нашата езикова школа се обучаваме ученици по математика, английски, японски, немски и български език.

– Какво от вашата дейност в близко бъдеще би привлякло интереса на обществото у нас?

– Проф. Павлина Доковска отново ще долети в София, за да проведе нов конкурс за стипендии „Лидия Кутева“ на учениците от НМУ“Л. Пипков“, в памет на своята учителка, напълно безкористно, с лични средства. Награждаването на лауреатите ще бъде на 14 юни. От нея ще научим подробности за следващия концерт в Карнеги хол през май 2020 г. По предварителна информация сред участниците ще бъде талантливият пианист Георги Леков, който е студент в Ню Йорк. През август у нас бивши стипендианти на МФ“Св. Св. Кирил и Методий“ и участници в „Музикални съкровища от България“ за втори път ще тръгнат по“Неотъпкана пътека“. Това е името на фестивала за камерна музика в с. Ковачевица, организиран от д-р Лора Чекоратова, преподавател в Джулиард Скул.

През есента, но вече в Ню Йорк, започват Българските концертни вечери – събитие, което набира скорост от 15 години. Там главните лица са бивши стипендианти на фондацията – Музикалните съкровища от България. Фондацията за пореден път подкрепи Международния конкурс“Панчо Владигеров“ в гр. Шумен, ръководен от проф. Минчо Минчев, и „Млади виртуози“ в София, създаден от Милка Митева. Трябва да припомним, че Фондацията през всичките години на провеждането на конкурсите е оказвала финансова подкрепа.

На 8 юни на „Камбаните“ ще бъде отбелязан 40-годишният юбилей на Международната детска асамблея „Знаме на мира“. Подкрепяме организаторите на това събитие: Евгения Живкова – председател на Фондация „Людмила Живкова – Знаме на мира“, НМУ“Л. Пипков“ с директор Столина Добрева и Италианския лицей с директор Величка Велянова. На 10 юни ще връчим наградите на Мемориален фонд“Д-р Илко Ескенази“ – за постижения в правните и икономически науки. Церемонията ще бъде в Дома на Европа в София, а наградите ще връчи д-р Филип Димитров – член на Конституционния съд.

От 7 юли ще проведем традиционното Британско езиково училище в Аркутино през юли, което изцяло пренася британския опит в чуждоезиковото обучение (английски 24/7). Целта на курса е обучаващите се деца да натрупат нови знания и опит в използването на английския като основен език на общуване. Заниманията се водят от британски преподаватели с богат професионален опит.

– От какво има нужда фондацията днес?

– Нека политическата класа обърне очи към младите ни таланти – ние се опитваме да насърчаваме даровитите деца, но възможностите ни са ограничени. Световната икономическа криза повлия и на нас. Имаме ръст на капитала – финансовите ни отчети са публикувани официално, но имаме нужда и от нови дарители. Това е нашият път: конкурси, стипендии, концерти, фестивали, мултижанрови събития, търсене на новаторската визия на отделния човек в пътя му към науката и изкуството. Не на последно място ролята на учителя за оцеляване на нацията ни. Неусетно ние всъщност създаваме интелектуалното общество на бъдещето. Бих завършил нашия разговор с цитат от“Неизвървяният път“ на Робърт Фрост: „Два пътя се разделяха в гората, по-неотъпкания аз избрах от двата“.
***
Нашият гост

МИХАИЛ АТАНАСОВ ТАЧЕВ е изпълнителен директор на Международна фондация „Св.св. Кирил и Методий“. По образование е магистър „Бизнес администрация“ и магистър „Технически науки“. Първоначално работи за фондация „Помощ за благотворителността в България“, на която е учредител и президент. Впоследствие става член на УС на Европейски център на фондациите в Брюксел и на Съюз на българските фондации и сдружения. Владее английски, руски, испански и немски.