„Запознайте се и програмирайте“ вдъхновява деца и младежи

07.06.2019 | Новини

Инициативата ще подпомогне младите хора да направят първите си стъпки към овладяването на дигитални умения

За трета поредна година инициативата „Запознайте се и програмирайте“ дава възможност на неправителствени организации от 25   европейски страни да представят свои идеи за събития, насочени към засилване на интереса и достъпа до дигитални умения на младежи на възраст от 8 до 24 години. Граждански организации и читалища могат да кандидатстват онлайн на www.meet-and-code.org до 8 септември 2019 г. Финансирането е в размер до левовата равностойност на 300 евро.

През изминалата година инициативата вдъхнови интереса към програмирането на над 4500 деца и младежи от 28 градове и села от цялата страна. Тогава общо 54 граждански организации, получиха подкрепа от фондация „Работилница за граждански инициативи“ (ФРГИ) да организират над 80 събития: от хакатони през фестивали и клубове до работилници и филмови фестивали, от забавни игри за програмиране до такива, базирани на сложни математически понятия, подходящи както за начинаещи, така и за напреднали.

Целта на „Запознайте се и програмирайте“ е да подкрепи изграждането на един свят, в който всеки млад човек притежава необходимите дигитални умения за успешното си развитие. Инициативата е създадена съвместно от технологичната компания SAP и Haus des Stiftens gGmbH в Мюнхен, откъдето се координира финансирането съвместно с партньорската мрежа на TechSoup Европа. Партньор за България е ФРГИ. Инициативата е част от Европейската седмица на програмирането и съвпада с целите на ООН за устойчиво развитие.

Научете повече ТУК.