Албена Джоунс, президент на Международен женски клуб-София: Ентусиазъм и всеотдайност държи организацията ни жива вече 30 години  

01.09.2019 | Бюлетин

Международният женски клуб-София е създаден през 1989 г. като група за подкрепа на чуждестранни жени, предимно дипломатически или бизнес съпруги. От средата на деветдесетте години фокусът на МЖК постепенно се насочва към благотворителност. На 3 декември 1995 г. се провежда първият Коледен благотворителен базар. Събрани са близо 3000 американски долара за Специализираната болница за активно лечение на деца с онкохематологични заболявания. От тогава до сега клубът е подпомогнал стотици каузи в най-различни сфери в България.

За предизвикателството да ръководиш толкова голяма, разнородна  и активна организация разговаряме с президента на МЖК Албена Джоунс.

Г-жо Джоунс, малко са благотворителните организации в България, които могат да се похвалят с дълголетието на Международния женски клуб-София. Какво държи клуба жив цели 30 години?

Ентусиазмът и всеотдайността на членовете и дамите, които са го управлявали през годините и го управляват днес.

Кои са Вашите членове?

В Международния женски клуб-София са представени 54 държави от петте континента. Сред нашите членове са дамите-посланички, които са почетни членове на клуба. В МЖК членуват също така съпруги на дипломати и чуждестранни бизнесмени, управляващи компании в България, както и видни български бизнес дами.

Какво обединява толкова различни жени?

Обединяват ни две неща. Първото е България, защото това е страната, в която всички ние живеем и работим, било то постоянно или временно. Второто е благотворителната ни кауза. Обединението чрез каузата е най-значимо. Според неотдавнашна статистика нашата организация се нарежда на първо място в света сред женските клубове, които са набрали най-много парични средства – почти 200 000 евро, в рамките на един-единствен ден.

Спецификата на Международния женски клуб-София е такава, че членовете на организацията периодично се сменят. Доколко това е проблем или е по-скоро предимство?

Това със сигурност е предимство, тъй като всяка дама, която става член на клуба, носи своята позитивна енергия и личен принос към обогатяването на организацията като цяло, а от нашите по-дългогодишни членове черпим опит и знания.

Как набирате средствата, с които подкрепяте инициативи в България?

Основно чрез Коледния благотворителен базар на Международен женски клуб-София, който е най-голямото благотворително събитие на Балканите. Правим и други благотворителни събития. Сега например подготвяме гала вечеря по случай 30-годишния юбилей на клуба на 5 октомври тази година.

През 2018 г. сте подкрепили проекти на организации и инициативи с 220 хил. лв. Какви средства сте инвестирали в общественозначими каузи от създаването на клуба до момента?

Не можем да посочим точна сума, но става дума за милиони левове за благотворителност.

Кои са основните сфери, към които е насочен дарителският интерес на фондацията?

Подкрепяме основно каузи за жените, децата и възрастните хора. Имаме проекти за онкоболни деца и деца със Синдром на Даун. Дарявали сме за образованието на родители от ромски произход, а също за инициативи в сферата на културата и спорта.

Как избирате каузите и инициативите, които подкрепяте? Има ли организации, с които работите отдавна?

Всички български неправителствени организации могат да кандидатстват за финансиране чрез нашата конкурсна процедура. Жури от 12 дами от различни държави подбират най-значимите каузи, които подпомагат по-голям брой нуждаещи се. Работим добре с различни организации като фондация „Деца с онкохематологични заболявания“, „Каритас“, „Карин дом“, Фондация за социална промяна и включване, Организацията на малките хора в България, Български хелзинкски комитет, фондация „Заедно в час“, 5kmRun и много други.

Всяка година в България се организират множество благотворителни базари. Коледният базар на Международния женски клуб-София обаче се радва на най-голяма популярност и привлича най-много посетители. Как си обяснявате този силен интерес? Подготвяте ли вече тазгодишното издание, на него ще има ли нещо различно от досегашната традиция?

Коледният базар на МЖК събира най-много посетители, защото, както гласи нашето лого, „Светът идва при теб“. В този един ден хората могат да се потопят в една международна атмосфера с традиционни сувенири, ястия, музика и забавления от цял свят и със своите средства да допринесат за множество благотворителни каузи.

Подготовката за тазгодишното издание започна още през месец май. Тази година базарът ще се проведе официално за 25-и пореден път. Основната ни цел е да го направим още по-голям – в три зали, вместо в две, както беше досега. Третата зала ще е зала за забавления. Там посетителите ще намерят сцена с множество седящи места срещу нея, кътове за почивка, детски кът и Дядо Коледа.

Защо Международният женски клуб-София реши да се присъедини към Български дарителски форум?

Искаме да принадлежим към общността, която обединява дарителите в България.

В каква посока виждате развитието на клуба в следващите години?

Нагоре! Нашата дейност се разраства и усъвършенства благодарение на създадените традиции в Международния женски клуб. По този начин доброто стига до повече хора.

––––––-

Визитка

Албена Джоунс е завършила университета в Гринуич. Повече от 20 години е работила за престижни световни организации в Лондон. Последната й позиция е финансов анализатор в Bloomberg LP във Великобритания.

В момента Албена Джоунс работи като бизнес коуч на свободна практика и преподавател по английски език. Това й позволява ефективно да управлява времето си и да посвети сериозна част от него на дейността на Международен женски клуб – София.