10 компании влизат в програмата за растеж на Endeavor

21.06.2019 | Новини

Селекцията е направена от ментори на предприемаческата мрежа и партньорите й в проекта – Пощенска банка, „Скейл Фокус“ и Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средните предприятия.

Българският офис на глобалната мрежа Endeavor избра предприемачи от 10 български компании с голям потенциал за растеж за пилотното издание на новата си програма за растеж Dare to Scale. Тя е насочена към бизнеси, които вече са преминали през стартъп фазата и са в началото на разрастване на дейността си. Пилотният проект се реализира съвместно с Пощенска банка и с подкрепата на софтуерната компания „Скейл Фокус“ и на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП).

Кандидати от 35 перспективни компании заявиха интерес за включване в програмата. Всички те отговаряха на предварително зададените условия – да имат свой вече доказан продукт или услуга на пазара, да са реализирали оборот от поне 200 000 лв. за 2018 год. и най-важното – бизнесът им да e с потенциал за глобален растеж, без значение от сектора или локацията. Във втория етап на селекцията се проведоха задълбочени интервюта с основателите на 24 от кандидатствалите компании. Сред обсъжданите с тях теми бяха стратегиите им за растеж, бизнес моделът и потенциалът за лидерство.

Предприемачите от десетте компании бяха подбрани от ментори на Endeavor и опитни мениджъри и експерти на Пощенска банка, „Скейл Фокус“ и ИАНМСП. Най-много сред тях са представителите на сектор IT и софтуер (5), следвани от продажби на дребно (2), производство на храни (2) и услуги (1). Девет от приетите компании са базирани в София и една – в Пловдив. Висок е процентът на жените сред приетите в програмата предприемачи – 40%.

Dare to Scale е четиримесечна програма и ще се проведе от септември до декември 2019 г. През този период предприемачите от десетте компании в програмата ще преминат през специализирани обучения и интерактивни сесии, водени от успешни предприемачи и лидери от мрежата на Endeavor. В обучението са заложени основните области, от които всяка успешна компания има нужда – управление на организацията, маркетинг, продажби, финансово планиране и набиране на капитал. Програмата ще се провежда в София.

Избраните компании:

Dev.bg – Най-голямата IT мрежа в България, която организира 180 събития на година. С изградена голяма общност и силен бранд, компанията улеснява подбора на специалисти чрез платформата Hire Heroes.

BG Service – IT компания с две основни бизнес звена – разработване на софтуер за други бизнеси и предоставяне на софтуерни услуги на месечен абонамент.

Prospecto – Компанията зад сайта Broshura.bg, позволяваща на потребителите да следят най-актуалните оферти и да планират пазаруването си, елиминирайки хартиените брошури.

Frudada – Висококачествени и здравословни растителни напитки и сладоледи.

Gaida – Софтуерно решение за агенции за недвижими имоти, което им позволява да обслужват клиентите си по-бързо и по-ефективно.

FUNKT – Архитектурно студио, фокусирано върху офиси и ресторанти, което предлага и собствена линия мебели.

More Noir – Съвременен бранд бански костюми, който се цели в средновисокия сегмент от пазара.

DNH Soft – Компания за разработка на софтуер, фокусирана върху сегментите на онлайн търговията и облачните услуги.

Escreo – Компанията произвежда боя, която превръща всяка стена в дъска за писане.

Cheese the Queen – произвежда здравословни растителни храни като алтернатива на млечните продукти. Първият продукт на компанията е зряло „сирене“ от кашу с пробиотик.