Доброто се отплаща

22.12.2019 | Бюлетин

Медицински колеж „Йорданка Филаретова“ в София продължава традицията на своята благодетелка

„От любов и почит към моите най-близки покойници и от състрадание по страдащите мои еднородни и едноверни братя, аз съм решила да пожертвам безвъзвратно всичките си движими и недвижими имоти за построяване в гр. София и поддържане за вечни времена на приют за лица престарели, бедни, немощни, от двата пола – българи от православно вероизповедание“. Това пише Йорданка Филаретова през август 1909 г., когато дарява имот в София за построяването на един от най-големите за времето си приюти за възрастни хора в България. В тази сграда днес е Медицинският колеж, който носи името на голямата благодетелка.

Самата Йорданка Филаретова помага всеотдайно като милосърдна сестра по време на две войни – Руско-турската (1877-1878) и Сръбско-българската (1885). След Освобождението тя продължава своята обществена и благотворителна дейност. Става първата жена, наградена със знака на БЧК.

През август 1909 г., заедно със свои съмишленици, Филаретова създава дружество „Всех скорбящих радость“, което да се заеме с постройката и издръжката за вечни времена на приют за стари хора. За целта тя дарява на дружеството 443 кв. м. земя в София, чиято оценка възлиза на 31 200 лв. Мястото е на площад „Съборни“ в столицата и върху него е разположено старо здание с 14 дюкяна. С приходите от тях е построен големият за времето си приют.

В днешния си вид строежът е завършен 1925 г., но поради липса на средства за обзавеждането му е открит през 1927 г. До 1943 г. старопиталището е най-голямото и обзаведено в страната. В него живеят 132-140 души, разпределени в женско и мъжко отделение. Тъкмо в тази сграда след 1951 г. се настанява Институтът за подготовка на медицински сестри (днес Медицински колеж). И той, и уличката, на която се намира, носят името на Йорданка Филаретова. 

Медицинският колеж „Йорданка Филаретова“ е не само най-старото училище за медицински специалисти, но и място за изграждане на достойни, милосърдни и човечни личности, изпълняващи с гордост своите хуманни професии. Преподавателите и студентите от колежа следват завета на великата си благодетелка, като продължават благотворителната традиция.

Всяка година студенти от всички специалности участват в кръводарителските кампании на БЧК „Дари кръв – спаси живот”. За този жест на неговите възпитаници колежът многократно е получавал благодарствени писма от БЧК и Националния център по трансфузионна хематология. 

Постоянна е грижата за деца в защитени жилища – центрове за настаняване от семеен тип. Всеки месец студенти финансират част от консумативите в няколко защитени жилища в София. През 2018 г. студенти от специалност „Медицинска козметика“  провеждат благотворителна акция в полза на учениците в дом за деца лишени от родителска грижа от с. Мировци. Осигуряват учебници, тетрадки, канцеларски материали, чанти и дрехи за децата. 

Студенти от колежа редовно провеждат безвъзмездно рехабилитация на младежи с увреждания. Безплатни рехабилитационни процедури получават също възрастни болни с тежки физически или психически травми, например настанените в столичния хоспис „Надежда“.

Всяка година студенти от специалностите „Рехабилитатор“ и „Масажист“ организират Великденски и Коледни тържества с подаръци за деца от домове за медико-социално грижи – в „Илинден“ в Перник, в „Св. Параскева“ и „Дете и пространство” в столицата и др. Първият Коледен благотворителен базар в колежа се провежда през 2016 г., когато студенти и преподаватели набират средства, за да подпомогнат оперативното лечение на свой колега от специалност „Зъботехник“. Така спасяват живота му. От тогава всяка година събраните пари от благотворителните базари се даряват за различни каузи. 

Вече са традиция акциите за подпомагане на лечението на студенти от колежа, за закупуване на животоспасяващи лекарства или други нужди. Вече трета година студенти и преподаватели са изключително активни също в кампанията “Капачки за бъдеще”, която набира средства за закупуване на кувьози за недоносени бебета. 

Още много са благотворителните инициативи, провеждани през годините в Медицински колеж „Йорданка Филаретова“. През 2011 г., дълбоко трогнати от съдбата на цели семейства сирийски бежанци, служители, преподаватели и група инициативни студенти от колежа организират благотворителна акция под надслов „За децата на сирийските бежанци”. С доброволно участие се събират средства, с които се закупуват хигиенни материали. Всички деца в Центъра за временно настаняване на бежанци в столичния кв. „Враждебна“ получават детски хигиенни комплекти и памперси – общо 170. 

Две дарителски кампании са организирани в колежа през май и юни 2014 г. Повод са наводненията в Сърбия и България, които оставят хиляди хора без дом и храна. Преподаватели, служители и студенти осигуряват за пострадалите хигиенни материали и хранителни продукти. Даренията за сръбските граждани са предоставени чрез Посолството на Република Сърбия, а пострадалите от наводненията в района на Добрич получават помощта с логистичното съдействие на Български пощи.

По повод Международния ден на жената 8 март през 2018 г. студенти и преподаватели от специалността „Рентгенов лаборант“ организират благотворителни ехографски прегледи на щитовидна и млечна жлеза на студенти, преподаватели и служители на колежа под надслов  „Здрава и красива – знам и мога“. 

Възпитаниците на Медицински колеж „Йорданка Филаретова“ години наред дават много от себе си за другите. От тази учебна година те вече и получават – с решение на Столичния общински съвет на студенти от специалностите „Медицински лаборант“, „Рентгенов лаборант“ и „Рехабилитатор“  се отпуска месечна стипендия до края на обучението. Стипендиантите се определят според успеха от следването. След като завършат, те ще работят в избрана от тях общинска болница в София. Също така тази година Студентският съвет ще даде награда от по 1500 лв. на четирима дипломанти-отличници от колежа.

Доброто винаги се отплаща.