Истории за дарители край Дунава

19.02.2019 | Новини

Книга разказва за благотворителността в Оряхово от Освобождението до средата на 40-те години на ХХ век.

Читалището, училищата, църквите, музеят, бедните и болните, бежанците, пострадалите при бедствия. Много и разнообразни са каузите в Оряхово, които сърцати дарители подкрепят в първите десетилетия след Освобождението на България през 1878 г. Техните истории са събрани в сборника „Прозорец към доброто“, съставен от д-р Евгения Найденова и издаден от сдружение „Първи юни“ с финансовата подкрепа на фондация „Америка за България“.

Сред забележителните примери на дарителска инициатива, обединила усилията на голям брой хора и за дълъг период от време, е изграждането на читалищната сграда в града край Дунава. В книгата намират място както приносът на индивидуални благодетели, така и благотворителната дейност на Българското дружество „Червен кръст“, Оряховското общинско управлние, граждански фондове и комисии.

„Написването на книга за дарителството и доброволчеството в Оряхово в периода от Освобождението до средата на ХХ век е приключение, в което се впуснахме с надежда. Надежда, че нашата вяра в доброто, в паметта, в стотиците герои, допринесли за създаването на училища, читалища, църкви, обществени сгради, е жива и ценна за днешното и бъдещите поколения“, обяснява идеята Наталия Костадинова, председател на „Първи юни“.

Сборникът „Прозорец към доброто“ може да се поръча от сдружение „Първи юни“.