Дарители ще говорят за образованието с просветния министър

07.01.2019 | Календар, Новини, Събития

На 22 януари т.г. от 10 часа в 31-о средно училище в София министърът на образованието и науката Красимир Вълчев и дарители в образователната сфера ще обсъждат проблеми и идеи за по-добро участие на бизнеса и гражданските организации в сектора.

Това ще бъде втора среща в такъв формат от началото на мандата на министър Вълчев. Първата се проведе през ноември 2017 г. Както тогава, така и сега събитието се организира съвместно с Български дарителски форум (БДФ). Домакин ще бъде столичното 31-о Средно училище за чужди езици и мениджмънт „Иван Вазов“ – един от активните участници в програмата „Научи се да даряваш“ на БДФ.

Дарителите очакват да научат от първа ръка плановете на държавата за развитие на образователната система през 2019 г. Те се интересуват също от напредъка на Министерството на образованието и науката (МОН) по проблемите и темите, дискутирани с министъра преди малко повече от година. Тогава в центъра на разговорите бяха дуалното обучение, гражданското образование, привличането и задържането на децата, но и на учителите в училище, работата в мултикултурна среда, извънкласните занимания.

За втората среща с просветния министър дарители са подготвили и множество нови въпроси. Сред тях са тези за все още ограничения достъп на неправителствените организации до училищата, за смисъла и ролята на обществените съвети, за мерките за повишаване на грамотността. Ще бъде поставена темата за инвестициите в предучилищното образование и за уеднаквяване на учебниците по отделните предмети.

Предвижда се срещата да бъде неформална. Поканени за участие са всички членове на БДФ, които се вълнуват от проблемите на образованието.