„Данониада“ 2019 набира участници

08.04.2019 | Новини

Детски футболни отбори от цялата страна могат да кандидатстват за участие в XXII-ото издание на „Данониада”. Право на участие имат всички отбори, съставени от момчета,  родени между 01.01.2007 г. и 31.12.2008 г. Срокът за приемане на заявки за всяка от четирите зони в страната е един ден преди мачовете в съответната зона (20 април, 11 май, 18 май и 25 май). През 2019 г. домакини на турнира отново ще бъдат градовете Плевен, Пловдив, Варна и София. Първите мачове ще се играят на 20 април в Плевен.

Графикът на мачовете и подробности за записванията са публикувани на интернет сайта на турнира.

Във връзка с честванията на 100-годишния юбилей от основаването на “Данон” финалите на Международна купа “Данон” тази година ще се проведат с грандиозно спортно събитие в Барселона (Испания) – “родното място” на компанията. По едно и също време ще бъдат организирани две паралелни надпревари – за отборите победители от 2018 и от 2019 година. На международния форум България ще бъде представена от отбора на ФК “Берое” (Стара Загора) – победител през 2018 г., и от тазгодишния победител, който ще бъде излъчен сред зоналните финалисти.

В рамките на турнира за трета поредна година ще бъдат организирани специални образователни игри сред участниците и публиката. Едната ще популяризира здравословното хранене и ще предостави важната информация за хранителните навици по интересен и забавен начин в игрови формат. Другата е на тема “Събирай разделно” и е част от съвместна инициатива на “Данон – Сердика” и “ЕКОПАК България”. С помощта на спортното предизвикателство тя ще разяснява на малките футболисти ползите от разделното събиране на отпадъци и ще им помага да разширят и затвърдят познанията си за опазване на природата.

Международната купа “Данон” е единственият официално признат от FIFA турнир за деца до 12-годишна възраст. По традиция той се организира от “Данон – Сердика” АД и Министерството на образованието и науката съвместно с фондация “Димитър Бербатов”.